lamotek.pl

Sorbet malinowo-brzoskwiniowy • przepis • składniki • przygotowanie

Słodka propozycja na letnie przyjęcie. Łagodny smak brzoskwiń połączony z kwaśną nutą malin w postaci lekkiego sorbetu.

Sorbet malinowo-brzoskwiniowy

Słodka propozycja na letnie przyjęcie. Łagodny smak brzoskwiń połączony z kwaśną nutą malin w postaci lekkiego sorbetu.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brzoskwinia - 2 szt.
cukier puder - 80 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
malina - 250 g
brzoskwinia w syropie - 820 g
limonka - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MALINY PRZEBIERAMY, MIKSUJEMY:
i przecieramy przez sito.
2.BRZOSKWINIE OSĄCZAMY, ZBIERAJĄC:
przy tym 2 łyżki soku, miksujemy.
3.MALINY I BRZOSKWINIE:
mieszamy z sokiem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
4.DOPRAWIAMY SKÓRKĄ Z:
limonki i odrobiną soku.
5.MASĘ PRZELEWAMY DO:
płytkiego naczynia i wstawiamy do zamrażarki.
6.GDY SORBET ZACZNIE:
zamarzać, mieszamy widelcem, aby rozdrobnić kryształki lodu.
7.POWTARZAMY KILKA RAZY,:
aż sorbet będzie całkowicie zmrożony.
8.ŚWIEŻE BRZOSKWINIE MYJEMY,:
kroimy w cienkie plastry i rozkładamy na talerzu.
9.Z SORBETU FORMUJEMY:
kulki, układamy na morelach.
10.MOŻNA PODAWAĆ Z:
waflami.
11.WSKAZÓWKI:
SORBET SMAKUJE: też bardzo dobrze polany prosecco.
12.MOŻEMY GO RÓWNIEŻ:
przygotować z malin w słoiku Harvin (8947), zmniejszając ilość cukru pudru lub zupełnie z niego rezygnując (według uznania).
Sorbet malinowo-brzoskwiniowy

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MALINY PRZEBIERAMY, MIKSUJEMY

i przecieramy przez sito.

2

BRZOSKWINIE OSĄCZAMY, ZBIERAJĄC

przy tym 2 łyżki soku, miksujemy.

3

MALINY I BRZOSKWINIE

mieszamy z sokiem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

4

DOPRAWIAMY SKÓRKĄ Z

limonki i odrobiną soku.

5

MASĘ PRZELEWAMY DO

płytkiego naczynia i wstawiamy do zamrażarki.

6

GDY SORBET ZACZNIE

zamarzać, mieszamy widelcem, aby rozdrobnić kryształki lodu.

7

POWTARZAMY KILKA RAZY,

aż sorbet będzie całkowicie zmrożony.

8

ŚWIEŻE BRZOSKWINIE MYJEMY,

kroimy w cienkie plastry i rozkładamy na talerzu.

9

Z SORBETU FORMUJEMY

kulki, układamy na morelach.

10

MOŻNA PODAWAĆ Z

waflami.

11

WSKAZÓWKI

SORBET SMAKUJE: też bardzo dobrze polany prosecco.

12

MOŻEMY GO RÓWNIEŻ

przygotować z malin w słoiku Harvin (8947), zmniejszając ilość cukru pudru lub zupełnie z niego rezygnując (według uznania).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

981,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

245,4 kcal

🥑

Tłuszcz

0,7 g

🌾

Węglowodany

62,5 g

🥬

Błonnik

2,9 g

💪

Białko

2,9 g

Podobne przepisy

Sorbet malinowo-brzoskwiniowy - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl