lamotek.pl

Pizza pepperoni • przepis • składniki • przygotowanie

Dużo pepperoni i dużo sera! Ten przepis zdecydowanie powinien zajmować pierwsze miejsce na liście najlepszych pizz świata. Ostry smak kiełbasy miesza się tutaj z cudowną słodyczą pomidorów. Musisz spróbować!

Pizza pepperoni

Dużo pepperoni i dużo sera! Ten przepis zdecydowanie powinien zajmować pierwsze miejsce na liście najlepszych pizz świata. Ostry smak kiełbasy miesza się tutaj z cudowną słodyczą pomidorów. Musisz spróbować!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

spód do pizzy - 1 szt.
salami pepperoni - 80 g
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
rukola - 1 garść
sos pomidorowy - 0,5 niepełna szklanka
mozzarella, tarta - 0,5 niepełna szklanka
parmezan tarty - 0,33 niepełna szklanka

Instrukcje przygotowania

1.ROZGRZEWAMY PIEKARNIK:
Piekarnik wraz z blachą do pieczenia rozgrzewamy do temperatury 220°C. Jeżeli mamy kamień do pizzy, również wkładamy go do piekarnika, aby się nagrzał.
2.ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO:
Kulkę ciasta lekko rozwałkowujemy, a następnie nadajemy mu pożądany, okrągły kształt. Placek przekładamy na papier do pieczenia, a następnie na deskę.
3.NAKŁADAMY DODATKI:
Pizzę smarujemy sosem, posypujemy startą mozzarellą i parmezanem. Na warstwie sera układamy plastry kiełbasy pepperoni i papryczkę chili pokrojoną w cienkie paski.
4.PIECZEMY PIZZĘ:
Pizzę zsuwamy na blachę do pieczenia do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 minut, aż spód podrośnie i nabierze złotego koloru.Gotową pizzę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok. 2 minuty przed podaniem. Posypujemy z wierzchu rukolą.
Pizza pepperoni

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZGRZEWAMY PIEKARNIK

Piekarnik wraz z blachą do pieczenia rozgrzewamy do temperatury 220°C. Jeżeli mamy kamień do pizzy, również wkładamy go do piekarnika, aby się nagrzał.

2

ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Kulkę ciasta lekko rozwałkowujemy, a następnie nadajemy mu pożądany, okrągły kształt. Placek przekładamy na papier do pieczenia, a następnie na deskę.

3

NAKŁADAMY DODATKI

Pizzę smarujemy sosem, posypujemy startą mozzarellą i parmezanem. Na warstwie sera układamy plastry kiełbasy pepperoni i papryczkę chili pokrojoną w cienkie paski.

4

PIECZEMY PIZZĘ

Pizzę zsuwamy na blachę do pieczenia do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 minut, aż spód podrośnie i nabierze złotego koloru.Gotową pizzę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok. 2 minuty przed podaniem. Posypujemy z wierzchu rukolą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2026,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

337,8 kcal

🥑

Tłuszcz

15,2 g

🌾

Węglowodany

34,5 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

14,3 g

Podobne przepisy

Pizza pepperoni - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl