lamotek.pl

Torcik bezowy z owocami • przepis • składniki • przygotowanie

Kruche bezy, orzeźwiający krem, czekolada i soczyste owoce… Ten tort to smakołyk na każdą okazję!

Torcik bezowy z owocami

Kruche bezy, orzeźwiający krem, czekolada i soczyste owoce… Ten tort to smakołyk na każdą okazję!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 4 szt.
borówki - 50 g
cukier - 175 g
mięta świeża - 2 g
malina - 60 g
sok z cytryny - 1 łyżeczka
truskawka - 70 g
limonka - 1 szt.
cukier puder - 100 g
ser ricotta - 250 g
śmietana 30% - 300 g
woda - 25 ml
żelatyna - 10 g
czekolada deserowa - 25 g
czekolada mleczna - 25 g
masło - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
JAJKA: wyjmij z lodówki, tak aby w momencie użycia miały temperaturę pokojową.
2.BEZA NA ARKUSZACH:
papieru do pieczenia obrysowujemy kształt 3 lub 4 kół (o średnicy 14-15 cm) za pomocą ołówka.
3.BIAŁKA UBIJAMY NA:
sztywną masę.
4.NADAL MIKSUJĄC, POWOLI:
dodajemy cukier (białka powinny być lśniące), a na sam koniec ubijania dodajemy łyżeczkę soku z cytryny lub limonki.
5.BLACHY DO PIECZENIA:
wykładamy papierem do pieczenia, następnie za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy na papier pergaminowy koła z ubitego białka.
6.BEZY PIECZEMY W:
piekarniku rozgrzanym do temp.
7.105°C (TERMOOBIEG) PRZEZ:
pierwsze 45 minut.
8.NASTĘPNIE TEMPERATURĘ OBNIŻAMY:
do 100°C i tak suszymy bezy przez ok. 2 GODZINY.
9.WSKAZÓWKA:
PIEKARNIK BEZ: funkcji termoobiegu ustawiamy na 120-125°C (funkcja góra-dół), po 40 minutach zmniejszamy temperaturę do 110°C i tak suszymy bezy przez 2-2,5 godziny. KREM ŚMIETANKĘ: ubijamy. ŻELATYNĘ NAMACZAMY W: wodzie.
10.SEREK RICOTTA UCIERAMY:
z cukrem pudrem.
11.NAMOCZONĄ ŻELATYNĘ PODGRZEWAMY:
w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
12.UBITĄ ŚMIETANĘ DODAJEMY:
stopniowo do serka. MIESZAMY.
13.DODAJEMY ROZPUSZCZONĄ ŻELATYNĘ:
(do ciepłej żelatyny dodajemy najpierw trochę ubitej śmietany z serkiem w celu wyrównania temperatury), a na końcu dodajemy sok z cytryny lub limonki.
14.WSTAWIAMY DO LODÓWKI:
na mniej więcej godzinę.
15.CZEKOLADA CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY:
w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.
16.DO ROZPUSZCZONEJ CZEKOLADY:
dodajemy masło.
17.ŁĄCZYMY DOKŁADNIE ZE:
sobą składniki.
18.WYSUSZONE BEZY WYCIĄGAMY:
z piekarnika.
19.CZEKAMY OKOŁO 10:
minut, żeby bezy ostygły.
20.ZA POMOCĄ PĘDZELKA:
smarujemy wszystkie bezy polewą czekoladową.
21.KREM PRZEKŁADAMY DO:
rękawa cukierniczego.
22.KREM WYCISKAMY NA:
pierwszą bezę.
23.WYKŁADAMY OWOCE, ZAKRYWAMY:
kolejną bezą.
24.
CZYNNOŚĆ POWTARZAMY.
25.NA WIERZCH OSTATNIEJ:
bezy wyciskamy krem.
26.JAK PODAWAĆ DEKORUJEMY:
malinami , borówkami , truskawkami i kilkoma listkami mięty.
Torcik bezowy z owocami

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

JAJKA: wyjmij z lodówki, tak aby w momencie użycia miały temperaturę pokojową.

2

BEZA NA ARKUSZACH

papieru do pieczenia obrysowujemy kształt 3 lub 4 kół (o średnicy 14-15 cm) za pomocą ołówka.

3

BIAŁKA UBIJAMY NA

sztywną masę.

4

NADAL MIKSUJĄC, POWOLI

dodajemy cukier (białka powinny być lśniące), a na sam koniec ubijania dodajemy łyżeczkę soku z cytryny lub limonki.

5

BLACHY DO PIECZENIA

wykładamy papierem do pieczenia, następnie za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy na papier pergaminowy koła z ubitego białka.

6

BEZY PIECZEMY W

piekarniku rozgrzanym do temp.

7

105°C (TERMOOBIEG) PRZEZ

pierwsze 45 minut.

8

NASTĘPNIE TEMPERATURĘ OBNIŻAMY

do 100°C i tak suszymy bezy przez ok. 2 GODZINY.

9

WSKAZÓWKA

PIEKARNIK BEZ: funkcji termoobiegu ustawiamy na 120-125°C (funkcja góra-dół), po 40 minutach zmniejszamy temperaturę do 110°C i tak suszymy bezy przez 2-2,5 godziny. KREM ŚMIETANKĘ: ubijamy. ŻELATYNĘ NAMACZAMY W: wodzie.

10

SEREK RICOTTA UCIERAMY

z cukrem pudrem.

11

NAMOCZONĄ ŻELATYNĘ PODGRZEWAMY

w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.

12

UBITĄ ŚMIETANĘ DODAJEMY

stopniowo do serka. MIESZAMY.

13

DODAJEMY ROZPUSZCZONĄ ŻELATYNĘ

(do ciepłej żelatyny dodajemy najpierw trochę ubitej śmietany z serkiem w celu wyrównania temperatury), a na końcu dodajemy sok z cytryny lub limonki.

14

WSTAWIAMY DO LODÓWKI

na mniej więcej godzinę.

15

CZEKOLADA CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY

w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.

16

DO ROZPUSZCZONEJ CZEKOLADY

dodajemy masło.

17

ŁĄCZYMY DOKŁADNIE ZE

sobą składniki.

18

WYSUSZONE BEZY WYCIĄGAMY

z piekarnika.

19

CZEKAMY OKOŁO 10

minut, żeby bezy ostygły.

20

ZA POMOCĄ PĘDZELKA

smarujemy wszystkie bezy polewą czekoladową.

21

KREM PRZEKŁADAMY DO

rękawa cukierniczego.

22

KREM WYCISKAMY NA

pierwszą bezę.

23

WYKŁADAMY OWOCE, ZAKRYWAMY

kolejną bezą.

24

CZYNNOŚĆ POWTARZAMY.

25

NA WIERZCH OSTATNIEJ

bezy wyciskamy krem.

26

JAK PODAWAĆ DEKORUJEMY

malinami , borówkami , truskawkami i kilkoma listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3234,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

539,1 kcal

🥑

Tłuszcz

29,8 g

🌾

Węglowodany

57,9 g

🥬

Błonnik

12,5 g

💪

Białko

12,5 g

Podobne przepisy

Torcik bezowy z owocami - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl