lamotek.pl

Tarta czekoladowo-malinowa • przepis • składniki • przygotowanie

Słodka czekolada zestawiona z lekko kwaskowatym musem malinowym – wypróbuj przepis mistrza cukiernictwa!

Tarta czekoladowo-malinowa

Słodka czekolada zestawiona z lekko kwaskowatym musem malinowym – wypróbuj przepis mistrza cukiernictwa!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

czekolada mleczna - 100 g
wódka - 25 ml
jajko - 4 szt.
kakao - 10 g
masło - 35 g
czekolada deserowa - 150 g
malina - 120 g
mięta świeża - 2 łyżki
miód - 50 g
maliny mrożone - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYRZĄDZAMY CIASTO CZEKOLADOWE:
Masło i czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Oddzielamy białka jaj od żółtek. Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodajemy żółtka. Wlewamy płynny miód oraz przestudzoną, płynną czekoladę i całość dokładnie mieszamy.
2.PIECZEMY CIASTO:
Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej kakao. Ciasto pieczemy w temperaturze 190°C przez około 12-14 minut. Studzimy.
3.PRZYGOTOWUJEMY GANASZ MALINOWO-CZEKOLADOWY:
Rozmrożone maliny przecieramy przez sito. Mus malinowy zagotowujemy z miodem. Dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i zdejmujemy z ognia. Kiedy czekolada się rozpuści, dodajemy miękkie masło i blendujemy całość na gładką masę. Wlewamy wódkę, dokładnie mieszamy. Ganasz studzimy w temperaturze pokojowej przez około 1,5-2 godziny (UWAGA: ganaszu nie wstawiamy do lodówki!).
4.SMAŻYMY KONFITURĘ MALINOWĄ:
Na patelni zagotowujemy miód i konfiturę z malin. Smażymy na małym ogniu do momentu, aż odparujemy soki, a konfitura zgęstnieje. Studzimy.
5.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI TARTY CZEKOLADOWEJ:
Na wystudzonym cieście równomiernie rozsmarowujemy konfiturę malinową. Ganasz przekładamy do worka cukierniczego z gładką, okrągłą końcówką. Szprycujemy małe bezy z ganaszu na całej powierzchni tarty. Deser dekorujemy świeżymi malinami oraz listkami mięty. Przechowujemy w temperaturze pokojowej (nie wkładamy do lodówki!).
Tarta czekoladowo-malinowa

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYRZĄDZAMY CIASTO CZEKOLADOWE

Masło i czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Oddzielamy białka jaj od żółtek. Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodajemy żółtka. Wlewamy płynny miód oraz przestudzoną, płynną czekoladę i całość dokładnie mieszamy.

2

PIECZEMY CIASTO

Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej kakao. Ciasto pieczemy w temperaturze 190°C przez około 12-14 minut. Studzimy.

3

PRZYGOTOWUJEMY GANASZ MALINOWO-CZEKOLADOWY

Rozmrożone maliny przecieramy przez sito. Mus malinowy zagotowujemy z miodem. Dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i zdejmujemy z ognia. Kiedy czekolada się rozpuści, dodajemy miękkie masło i blendujemy całość na gładką masę. Wlewamy wódkę, dokładnie mieszamy. Ganasz studzimy w temperaturze pokojowej przez około 1,5-2 godziny (UWAGA: ganaszu nie wstawiamy do lodówki!).

4

SMAŻYMY KONFITURĘ MALINOWĄ

Na patelni zagotowujemy miód i konfiturę z malin. Smażymy na małym ogniu do momentu, aż odparujemy soki, a konfitura zgęstnieje. Studzimy.

5

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI TARTY CZEKOLADOWEJ

Na wystudzonym cieście równomiernie rozsmarowujemy konfiturę malinową. Ganasz przekładamy do worka cukierniczego z gładką, okrągłą końcówką. Szprycujemy małe bezy z ganaszu na całej powierzchni tarty. Deser dekorujemy świeżymi malinami oraz listkami mięty. Przechowujemy w temperaturze pokojowej (nie wkładamy do lodówki!).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4606 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

460,6 kcal

🥑

Tłuszcz

25,5 g

🌾

Węglowodany

50,6 g

🥬

Błonnik

6,5 g

💪

Białko

6,5 g

Podobne przepisy

Tarta czekoladowo-malinowa - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl