Tarator, bułgarski chłodnik • przepis • składniki • przygotowanie
Orzeźwiająca przekąska na upalne dni – delikatny chłodnik na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem ogórka i orzechów.

Czas przygotowania
140 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
OGÓRKI MYJEMY, OBIERAMY,
usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
DO WIĘKSZEJ MISKI
przekładamy jogurt, dodajemy pokrojone ogórki, posiekany drobno czosnek i koperek (zostawić trochę do ozdoby) i oliwę.
ZUPĘ WSTAWIAMY DO
lodówki na kilka godzin, żeby dobrze się schłodziła.
PRZED PODANIEM CHŁODNIK
posypujemy grubo posiekanymi orzechami.
DO KAŻDEJ MISECZKI,
w której go podamy, wkładamy 1-2 kostki lodu.
NA KONIEC ZUPĘ
skrapiamy oliwą i ozdabiamy koperkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
852 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
213 kcal
Tłuszcz
15,6 g
Węglowodany
6,7 g
Błonnik
13,4 g
Białko
13,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cannoli z kremem pistacjowym
Cannoli według przepisu Pawła to deser, którego smak przenosi prosto na słoneczną Sycylię! Przygotuj go i ciesz się kruchymi ciastkami pełnymi delikatnego kremu pistacjowego.

Cannelloni z ricottą i orzeszkami piniowymi
Cannelloni z kremowym farszem z ricottą, zapieczone w mocno pomidorowym sosie – to włoski styl w najlepszym wydaniu.

Grissini
Chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego to pyszna przekąska, która uświetni każde przyjęcie. Upieczesz je w kilka chwil!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
Zobacz, jak kilka składników zamienić w pyszne danie jednogarnkowe! Przygotuj gulasz z szynką wieprzową i orzeźwiającą miętą!

Kotleciki jagnięce
Mięso z klasą i cukinia w makaronowej odsłonie: to składniki wybrane przez Darię na wyjątkowy obiad, który podasz swoim bliskim. Sprawdź kotleciki jagnięce – wyglądają i smakują obłędnie!

Murzin wielkanocny
Wielkanoc w regionalnym stylu? Przygotuj potrawę popularną na Śląsku Cieszyńskim: murzina z farszem z najlepszej wędliny i kiełbasy! Niech te święta smakują wyjątkowo.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z brukselki
Mała brukselka, wiele możliwości! Tym razem nie gotowana, a chrupiąca – na surowo. Wykorzystaj to pyszne warzywo, by przygotować sałatkę z wyjątkowym dressingiem.

Smażone tramezzini caprese
Smażone, trójkątne tosty z kremowo-serowym nadzieniem. Prawdziwy przysmak, który uwielbiają nie tylko Włosi.

Piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-pomarańczowej
Soczyste mięso skąpane w aromatycznej marynacie. Doskonale smakuje w towarzystwie ryżu i sałaty z dressingiem.