lamotek.pl

Szyszki w kształcie dyni z ekspandowanych ziaren • przepis • składniki • przygotowanie

Halloween może być… strasznie słodkie! Dynie z ekspandowanych nasion to powrót do przeszłości dla dorosłych i superfrajda – niezależnie do wieku! Przygotuj te dynie i zaskocz swoich gości!

Szyszki w kształcie dyni z ekspandowanych ziaren

Halloween może być… strasznie słodkie! Dynie z ekspandowanych nasion to powrót do przeszłości dla dorosłych i superfrajda – niezależnie do wieku! Przygotuj te dynie i zaskocz swoich gości!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada biała - 100 g
masa cukrowa brązowa - 20 g
ekspandowana kasza jaglana - 150 g
barwnik spożywczy - 10 g
skórka z pomarańczy, tarta - 0,5 łyżki
masa cukrowa zielona - 60 g
dynia upieczona - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PUREE Z DYNI:
Miąższ z upieczonej dyni łyżką przecieramy do miski przez sitko o drobnych oczkach.
2.ŁĄCZYMY CZEKOLADĘ Z ZIARNAMI EKSPANDOWANYMI:
Czekoladę kruszymy do miski i rozpuszczamy w mikrofalówce lub roztapiamy w rondelku na małym ogniu. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy ekspandowane ziarna: orkisz, jagły i amarantus. Całość mieszamy.
3.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Do czekolady wymieszanej z ziarnami dodajemy barwnik pomarańczowy, otartą skórkę z pomarańczy i 2 łyżki purée z dyni. Całość dokładnie mieszamy.
4.FORMUJEMY DYNIE:
Czekoladę wymieszaną z ziarnami formujemy w kulki o różnej wielkości. Każdą z nich lekko rozpłaszczamy. Palcem tworzymy niewielkie wgłębienie na górze każdej dyni (miejsce na dekoracje z masy cukrowej: sprężynki, ogonki i listki). Uformowane dynie wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania dekoracji.
5.PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE:
Połowę zielonej masy cukrowej formujemy w niewielkie kulki (przygotowujemy tyle kulek, ile mamy dyni z nasion ekspandowanych). Każdą kulkę rozwałkowujemy w rękach tak, aby uzyskać wałek grubszy z jednej i cieńszy z drugiej strony. Wałki skręcamy dowolnie, tak aby przypominały sprężynki.
6.DEKORUJEMY DYNIE:
Schłodzone dynie z ziaren wyjmujemy z lodówki i dekorujemy: ogonki wciskamy rożkiem do dołu we wgłębienie zrobione w dyniach. Dodajemy sprężynki i listki.
Szyszki w kształcie dyni z ekspandowanych ziaren

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PUREE Z DYNI

Miąższ z upieczonej dyni łyżką przecieramy do miski przez sitko o drobnych oczkach.

2

ŁĄCZYMY CZEKOLADĘ Z ZIARNAMI EKSPANDOWANYMI

Czekoladę kruszymy do miski i rozpuszczamy w mikrofalówce lub roztapiamy w rondelku na małym ogniu. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy ekspandowane ziarna: orkisz, jagły i amarantus. Całość mieszamy.

3

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Do czekolady wymieszanej z ziarnami dodajemy barwnik pomarańczowy, otartą skórkę z pomarańczy i 2 łyżki purée z dyni. Całość dokładnie mieszamy.

4

FORMUJEMY DYNIE

Czekoladę wymieszaną z ziarnami formujemy w kulki o różnej wielkości. Każdą z nich lekko rozpłaszczamy. Palcem tworzymy niewielkie wgłębienie na górze każdej dyni (miejsce na dekoracje z masy cukrowej: sprężynki, ogonki i listki). Uformowane dynie wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania dekoracji.

5

PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE

Połowę zielonej masy cukrowej formujemy w niewielkie kulki (przygotowujemy tyle kulek, ile mamy dyni z nasion ekspandowanych). Każdą kulkę rozwałkowujemy w rękach tak, aby uzyskać wałek grubszy z jednej i cieńszy z drugiej strony. Wałki skręcamy dowolnie, tak aby przypominały sprężynki.

6

DEKORUJEMY DYNIE

Schłodzone dynie z ziaren wyjmujemy z lodówki i dekorujemy: ogonki wciskamy rożkiem do dołu we wgłębienie zrobione w dyniach. Dodajemy sprężynki i listki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1467,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

183,4 kcal

🥑

Tłuszcz

4,8 g

🌾

Węglowodany

32,0 g

🥬

Błonnik

3,1 g

💪

Białko

3,1 g

Podobne przepisy