lamotek.pl

Świąteczne trifle figowo-czekoladowe • przepis • składniki • przygotowanie

Ten warstwowy deser inspirowany kuchnią krajów anglosaskich idealnie sprawdzi się wtedy, gdy chcesz przygotować coś, co łatwo będzie można podzielić między gości. Zasmakuj w figowo-czekoladowej pyszności!

Świąteczne trifle figowo-czekoladowe

Ten warstwowy deser inspirowany kuchnią krajów anglosaskich idealnie sprawdzi się wtedy, gdy chcesz przygotować coś, co łatwo będzie można podzielić między gości. Zasmakuj w figowo-czekoladowej pyszności!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

strucla makowa - 400 g
mleko - 500 ml
budyń waniliowy - 40 g
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
jajko - 3 szt.
czekolada gorzka >70% kakao - 125 g
konfitura figowa - 100 g
śmietana 36% - 300 ml
ser mascarpone - 150 g
cukier puder - 2 łyżki
espresso - 40 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ WANILIOWĄ:
W rondelku zagotowujemy 400 ml mleka. Pozostałe 100 ml mleka mieszamy w misce z jajkami, mąką, cukrem pudrem oraz budyniem.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM FIGOWY I CZEKOLADOWY:
Do pierwszej miski dodajemy 60 g posiekanej gorzkiej czekolady. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
3.UKŁADAMY WARSTWY TRIFLE:
Struclę makową kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm i wykładamy nimi brzegi oraz dno wysokiego naczynia do trifle.
4.DEKORUJEMY I PODAJEMY TRIFLE:
Śmietanę ubijamy wraz z serem mascarpone, cukrem i espresso. Trifle dekorujemy ubitą śmietaną tuż przed podaniem.
Świąteczne trifle figowo-czekoladowe

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ WANILIOWĄ

W rondelku zagotowujemy 400 ml mleka. Pozostałe 100 ml mleka mieszamy w misce z jajkami, mąką, cukrem pudrem oraz budyniem.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM FIGOWY I CZEKOLADOWY

Do pierwszej miski dodajemy 60 g posiekanej gorzkiej czekolady. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści.

3

UKŁADAMY WARSTWY TRIFLE

Struclę makową kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm i wykładamy nimi brzegi oraz dno wysokiego naczynia do trifle.

4

DEKORUJEMY I PODAJEMY TRIFLE

Śmietanę ubijamy wraz z serem mascarpone, cukrem i espresso. Trifle dekorujemy ubitą śmietaną tuż przed podaniem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4808,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

480,8 kcal

🥑

Tłuszcz

29,6 g

🌾

Węglowodany

44,7 g

🥬

Błonnik

1,4 g

💪

Białko

9,9 g

Podobne przepisy