lamotek.pl

Spaghetti z pesto z brokułu • przepis • składniki • przygotowanie

Dzięki przepisowi Karola na pyszny makaron z brokułowym pesto nic się nie zmarnuje! Wykorzystaj to, co masz w kuchni, by przygotować prosty i smaczny obiad!

Spaghetti z pesto z brokułu

Dzięki przepisowi Karola na pyszny makaron z brokułowym pesto nic się nie zmarnuje! Wykorzystaj to, co masz w kuchni, by przygotować prosty i smaczny obiad!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
brokuł - 0,5 szt.
pieprz czarny - 2 szczypty
makaron spaghetti - 150 g
oliwa z oliwek - 100 ml
natka pietruszki - 20 g
pistacje - 2 łyżki
pomidorki koktajlowe - 4 szt.
sól - 2 szczypty
grana padano - 60 g
anchois - 2 szt.
czerstwe pieczywo razowe - 60 g
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PESTO:
Kwiat brokułu kroimy na małe różyczki, odkładamy je na bok. Pokrojoną w kostkę łodygę brokułu łączymy w naczyniu blendera z rozgniecionym czosnkiem, filetami anchois, pistacjami, natką pietruszki i serem startym na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy oliwę i świeżą bazylię, blendujemy całość na jednolitą masę.
2.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy i skrapiamy oliwą.
3.PRZYGOTOWUJEMY CHLEBOWĄ POSYPKĘ:
Pokruszony czerstwy chleb, ser i świeżą bazylię mielemy za pomocą blendera, aż do uzyskania drobnej posypki.
4.BLANSZUJEMY BROKUŁ:
Różyczki brokułu blanszujemy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy makaron, podlewamy go odrobiną wody z gotowania i skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.
5.PODAJEMY MAKARON:
Niewielką ilość pesto wykładamy na spód talerza, na którym umieszczamy porcję makaronu. Na wierzch wykładamy kolejną porcję pesto, a całość posypujemy chrupkim chlebkiem.
Spaghetti z pesto z brokułu

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PESTO

Kwiat brokułu kroimy na małe różyczki, odkładamy je na bok. Pokrojoną w kostkę łodygę brokułu łączymy w naczyniu blendera z rozgniecionym czosnkiem, filetami anchois, pistacjami, natką pietruszki i serem startym na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy oliwę i świeżą bazylię, blendujemy całość na jednolitą masę.

2

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy i skrapiamy oliwą.

3

PRZYGOTOWUJEMY CHLEBOWĄ POSYPKĘ

Pokruszony czerstwy chleb, ser i świeżą bazylię mielemy za pomocą blendera, aż do uzyskania drobnej posypki.

4

BLANSZUJEMY BROKUŁ

Różyczki brokułu blanszujemy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy makaron, podlewamy go odrobiną wody z gotowania i skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.

5

PODAJEMY MAKARON

Niewielką ilość pesto wykładamy na spód talerza, na którym umieszczamy porcję makaronu. Na wierzch wykładamy kolejną porcję pesto, a całość posypujemy chrupkim chlebkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1686,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

843,4 kcal

🥑

Tłuszcz

45,5 g

🌾

Węglowodany

82,9 g

🥬

Błonnik

28,9 g

💪

Białko

28,9 g

Podobne przepisy

Spaghetti z pesto z brokułu - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl