lamotek.pl

Sernikowe monoporcje z żelką mango • przepis • składniki • przygotowanie

Sernikowe monoporcje z żelką mango, chrupiącymi ciasteczkami migdałowymi i świeżymi malinami. To idealny pomysł na wiosenny deser, który świetnie sprawdzi się np. na wielkanocnym stole.

Sernikowe monoporcje z żelką mango

Sernikowe monoporcje z żelką mango, chrupiącymi ciasteczkami migdałowymi i świeżymi malinami. To idealny pomysł na wiosenny deser, który świetnie sprawdzi się np. na wielkanocnym stole.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasteczka migdałowe - 200 g
masło - 70 g
serek homogenizowany waniliowy - 400 g
śmietanka 36% - 200 ml
pulpa z mango - 250 g
woda - 140 ml
cukier - 1 łyżka
żelatyna - 12 g
malina -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD:
Kruszymy ciasteczka migdałowe. Następnie łączymy je z miękkim masłem i wykładamy na dno foremek, mocno dociskając.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ:
Żelatynę namaczamy w 60 ml wody i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i łączymy z serkiem homogenizowanym. Następnie do rozpuszczonej żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej. Wszystko dokładnie mieszamy i łączymy z pozostałą masą. Uzyskaną masę równomiernie nakładamy do foremek na wcześniej przygotowany spód. Tak przygotowane desery przechowujemy w lodówce aż do momentu zestalenia.
3.PRZYGOTOWUJEMY ŻELKĘ MANGO:
Pulpę z mango, 100 ml wody i cukier gotujemy w rondelku na małym ogniu przez ok. 5-7 minut. Żelatynę namaczamy w pozostałych 40 ml wody i czekamy, aż delikatnie napęcznieje. Następnie dodajemy ją do reszty składników, mieszamy i miksujemy. Całość studzimy, aby masa była chłodna, ale nadal płynna. Na koniec przelewamy ją na serniczki i wstawiamy do lodówki aż do zestalenia.
4.DEKORUJEMY SERNIKI:
Monoporcje dekorujemy świeżymi malinami.
Sernikowe monoporcje z żelką mango

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Kruszymy ciasteczka migdałowe. Następnie łączymy je z miękkim masłem i wykładamy na dno foremek, mocno dociskając.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ

Żelatynę namaczamy w 60 ml wody i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i łączymy z serkiem homogenizowanym. Następnie do rozpuszczonej żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej. Wszystko dokładnie mieszamy i łączymy z pozostałą masą. Uzyskaną masę równomiernie nakładamy do foremek na wcześniej przygotowany spód. Tak przygotowane desery przechowujemy w lodówce aż do momentu zestalenia.

3

PRZYGOTOWUJEMY ŻELKĘ MANGO

Pulpę z mango, 100 ml wody i cukier gotujemy w rondelku na małym ogniu przez ok. 5-7 minut. Żelatynę namaczamy w pozostałych 40 ml wody i czekamy, aż delikatnie napęcznieje. Następnie dodajemy ją do reszty składników, mieszamy i miksujemy. Całość studzimy, aby masa była chłodna, ale nadal płynna. Na koniec przelewamy ją na serniczki i wstawiamy do lodówki aż do zestalenia.

4

DEKORUJEMY SERNIKI

Monoporcje dekorujemy świeżymi malinami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2040,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

340,1 kcal

🥑

Tłuszcz

13,6 g

🌾

Węglowodany

43,4 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

11 g

Podobne przepisy