Ser feta w sezamowej panierce • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczny i słony ser feta w panierce z ziaren sezamu ze świeżymi pomidorami to świetny pomysł na obiad lub kolację bez mięsa. Sprawdź, jak dobrze smakuje!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYPRAWIAMY SER FETA
Ser osuszamy i przekrawamy na pół po przekątnej. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przyprawiamy nią fetę. Ser oprószamy też pieprzem według uznania.
PANIERUJEMY SER FETA
Jajka bełtamy w misce. Do dwóch innych misek wsypujemy osobno mąkę i ziarna sezamu. Każdy z trójkątów fety obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w sezamie.
SMAŻYMY SER FETA
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim fetę, aż ziarna sezamu nabiorą złotego koloru. Gotowe kawałki sera odsączamy na kawałkach ręcznika papierowego.
PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Pomidory myjemy i kroimy w kawałki o boku ok. 2 cm. Listki oregano obrywamy z gałązek i dość grubo siekamy. Pomidory doprawiamy oregano, octem, oliwą, solą i pieprzem i mieszamy.
PODAJEMY DANIE
Fetę, jeszcze ciepłą, podajemy z pomidorami, cebulką i listkami pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2752,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
688,2 kcal
Tłuszcz
49,1 g
Węglowodany
37,4 g
Błonnik
5,7 g
Białko
25,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Penne z czerwoną cebulą i kozim serem
Karmelizowana, czerwona cebula pysznie komponuje się z makaronem, serem kozim i orzechami włoskimi!

Crumble z serkiem mascarpone i malinami
Przepis na pyszny deser – crumble z serkiem mascarpone i malinami. To świetna propozycja zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych!

Tarta z pomidorkami i włoskimi serami
Czeka Was prawdziwa uczta! Delikatna tarta na bazie ciasta francuskiego, świeże pomidorki koktajlowe i włoskie sery. Czego chcieć więcej? Sprawdźcie ten pełen rozmaitych smaków przepis Karola Okrasy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śniadaniowe burrito
Tortille z mięsem, awokado, fasolą i ostrym dipem! Zobacz, jak przygotować śniadanie inspirowane kuchnią meksykańską!

Sałata z grillowanym ananasem i kurczakiem
Wiosenna propozycja na grilla w egzotycznym stylu: przypieczone plastry ananasa z kurczakiem, sałatą i sosem winegret.

Galettes z grzybami i szynką
Galletes to pyszna alternatywa dla klasycznych naleśników. Możesz codziennie przygotować je z innymi dodatkami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z makaronem i krewetkami
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z makaronem oraz chrupiącymi, ciekawie doprawionymi krewetkami. Wypróbuj!

Hummus grzybowy
Nietypowe połączenie smaków – wyrazisty hummus z dodatkiem kremu grzybowego! To niesamowicie pyszne danie ma szansę zagościć na Twoim świątecznym stole.

Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą
Aksamitny krem z zielonych szparagów podany z zaskakującym dodatkiem: ziemniaczaną słomą! Wypróbuj przepis Kingi i spraw, by na wiosennym stole znalazło się miejsce dla tej wyjątkowej zupy.