lamotek.pl

Greckie kotleciki nadziewane fetą • przepis • składniki • przygotowanie

Kotlety mielone inaczej? A może tym razem po grecku? Wypróbuj przepis Karola na tradycyjne bifteki z serem feta podane z lekką i świeżą sałatką orzo!

Greckie kotleciki nadziewane fetą

Kotlety mielone inaczej? A może tym razem po grecku? Wypróbuj przepis Karola na tradycyjne bifteki z serem feta podane z lekką i świeżą sałatką orzo!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oregano suszone - 1 łyżka
ser feta - 110 g
mięso mielone wieprzowe - 250 g
boczek wędzony w plastrach - 60 g
mięso mielone wołowe - 250 g
ząbek czosnku - 2 szt.
pieprz cayenne - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
ogórek - 1 szt.
pomidor suszony - 30 g
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
makaron orzo - 50 g
musztarda - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 12,5 ml
sól - 1 szczypta
olej po suszonych pomidorach - 3 łyżki
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY MIĘSO:
Mięso wieprzowe i wołowe łączymy w misce. Doprawiamy roztartym w dłoniach oregano, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne. Mocno i długo wyrabiamy dłońmi, aż składniki się połączą. Dodajemy drobno posiekany czosnek i wyrabiamy jeszcze chwilę.
2.FORMUJEMY I GRILLUJEMY BIFTEKI:
Wyrobione mięso dzielimy na cztery równe części. Każdą z nich wyrabiamy osobno, a następnie formujemy grube placki, na środek których wykładamy po kawałku fety. Mięso zakładamy z każdej strony i sklejamy tak, by zamknąć ser w środku. Z każdej porcji formujemy podłużny kotlecik. Każdy biftek owijamy plastrem boczku i kładziemy na suchą patelnię grillową. Grillujemy z każdej strony na złoty kolor.
3.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Ugotowany makaron orzo przekładamy do miski. Ogórek kroimy wzdłuż na cztery części, pozbawiamy gniazd nasiennych (te przekładamy do wysokiego naczynia), a następnie kroimy w plastry i dodajemy do makaronu. Dodajemy drobno posiekaną miętę i suszone pomidory pokrojone w kostkę. Mieszamy. Doprawiamy sokiem i skórką z cytryny, solą oraz pieprzem. Ponownie mieszamy i odstawiamy.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Do gniazd nasiennych z ogórka wyciskamy sok z cytryny. Dodajemy musztardę, świeżą miętę i olej po suszonych pomidorach. Całość blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy solą, mieszamy.
5.PODAJEMY BIFTEKI:
Na talerz wykładamy sałatkę, na której układamy przekrojone na pół bifteki. Całość polewamy sosem. Potrawę dekorujemy listkami świeżej mięty.
Greckie kotleciki nadziewane fetą

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY MIĘSO

Mięso wieprzowe i wołowe łączymy w misce. Doprawiamy roztartym w dłoniach oregano, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne. Mocno i długo wyrabiamy dłońmi, aż składniki się połączą. Dodajemy drobno posiekany czosnek i wyrabiamy jeszcze chwilę.

2

FORMUJEMY I GRILLUJEMY BIFTEKI

Wyrobione mięso dzielimy na cztery równe części. Każdą z nich wyrabiamy osobno, a następnie formujemy grube placki, na środek których wykładamy po kawałku fety. Mięso zakładamy z każdej strony i sklejamy tak, by zamknąć ser w środku. Z każdej porcji formujemy podłużny kotlecik. Każdy biftek owijamy plastrem boczku i kładziemy na suchą patelnię grillową. Grillujemy z każdej strony na złoty kolor.

3

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Ugotowany makaron orzo przekładamy do miski. Ogórek kroimy wzdłuż na cztery części, pozbawiamy gniazd nasiennych (te przekładamy do wysokiego naczynia), a następnie kroimy w plastry i dodajemy do makaronu. Dodajemy drobno posiekaną miętę i suszone pomidory pokrojone w kostkę. Mieszamy. Doprawiamy sokiem i skórką z cytryny, solą oraz pieprzem. Ponownie mieszamy i odstawiamy.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do gniazd nasiennych z ogórka wyciskamy sok z cytryny. Dodajemy musztardę, świeżą miętę i olej po suszonych pomidorach. Całość blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy solą, mieszamy.

5

PODAJEMY BIFTEKI

Na talerz wykładamy sałatkę, na której układamy przekrojone na pół bifteki. Całość polewamy sosem. Potrawę dekorujemy listkami świeżej mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1924 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

481 kcal

🥑

Tłuszcz

29 g

🌾

Węglowodany

19,8 g

🥬

Błonnik

35 g

💪

Białko

35 g

Podobne przepisy