Makaron ze szpinakiem i kurczakiem – najczęstsze pytania do tego prostego dania • przepis • składniki • przygotowanie
Szybie w przygotowaniu, smaczne danie - makaron z pieczonym kurczakiem i pieczonymi pomidorkami.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
kroimy uda kurczaka na mniejsze kawałki
Uda kurczaka, wcześniej ugotowane i podpieczone, obieramy ze skóry. Mięso kroimy na kawałki.
prażymy orzeszki piniowe
Orzeszki wysypujemy na zimną patelnię i prażymy równomiernie na złoty kolor, co jakiś czas mieszając. Następnie przekładamy je na talerz.
podpiekamy pomidorki koktajlowe
Pomidorki koktajlowe przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewamy miodem i odrobiną oliwy, dodajemy pokrojony w plastry ząbek czosnku. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190°C i podpiekamy do momentu popękania skórki.
makaron gotujemy al dente
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Ugotowany makaron skrapiamy oliwą z oliwek.
podsmażamy czosnek
2 ząbki czosnku kroimy w plastry. Na lekko rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy smażymy czosnek wraz z listkami szałwii. Dodajemy mięso. Doprawiamy czarnym pieprzem.
dodajemy szpinak i orzeszki piniowe
Dolewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak myjemy, osuszamy i dodajemy do sosu wraz z orzeszkami sosnowymi.
mieszamy sos z makaronem
Ugotowany makaron przekładamy na patelnię i mieszamy z przygotowanym sosem. Danie wykładamy na talerz, dekorujemy orzeszkami piniowymi, świeżą szałwią, pomidorkami koktajlowymi oraz startym serem pecorino.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4038,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1009,6 kcal
Tłuszcz
52,2 g
Węglowodany
84,1 g
Błonnik
39,8 g
Białko
39,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto à la Kinder Country
Znane słodycze bywają inspiracją także dla Pawła Małeckiego! Sprawdź, jak smakują warstwy ciasta z aksamitnym kremem śmietanowym, czekoladą i pszenicą!

Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
Faszerowane roladki z bakłażana to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Aromatyczna orzechowa pasta sprawia, że bakłażan nabiera wyjątkowego smaku, który zachwyci wszystkich gości. Wypróbuj koniecznie!

Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
Pyszne klopsiki z ciecierzycy podane w aromatycznym sosie warzywnym à la pieczeniowy. To wyjątkowe danie na obiad dla całej rodziny, które świetnie się sprawdzi podane z ulubionymi dodatkami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chlebek bananowy z tahini
Chlebek bananowy z tahini to pyszny i szybki pomysł na słodką przekąskę. Ten wilgotny, aromatyczny wypiek, który łączy naturalną słodycz bananów z nutą sezamowego tahini i gorzkiej czekolady, zachwyci każde podniebienie!

Kotlety z mielonej wieprzowiny à la Robert Burneika
Zrób hardkorowe kotlety mielone, a w trakcie przygotowania ćwicz swoje mięśnie! Sprawdzona receptura Roberta Burneiki!

Makaron z zielonym pesto i dodatkami
Przepyszny i sycący makaron, który doskonale sprawdzi się jako pomysł na obiad w zabiegany dzień. Sprawdź, jak proste w przygotowaniu jest to danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasta z sosem tuńczykowym
Pasta z sosem z tuńczyka to świetny pomysł na obiad przygotowany przy użyciu robota kuchennego MC Smart. To szybkie i aromatyczne danie, które będzie gotowe w mniej niż pół godziny!

Blok czekoladowy
Pyszny i prosty przepis na blok czekoladowy. Sprawdź i przygotuj deser pełen mlecznej i gorzkiej czekolady z orzechami. To sposób, by w krótkim czasie osiągnąć oczekiwany efekt i cieszyć się wyśmienitym czekoladowym przysmakiem.

Masło truskawkowe
Mocno truskawkowe, puszyste masło według przepisu Pawła to idealny dodatek do chałki, naleśników, tortów i kanapek na słodko! Zamknij je w słoiczku i użyj, kiedy masz ochotę!