lamotek.pl

Sałatka z soczewicy z cytrusami • przepis • składniki • przygotowanie

Sycąca sałatka z cytrusami, pestkami granatu, soczewicą i serem feta zasmakuje i dużym, i małym!

Sałatka z soczewicy z cytrusami

Sycąca sałatka z cytrusami, pestkami granatu, soczewicą i serem feta zasmakuje i dużym, i małym!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
miód - 1 łyżka
musztarda francuska - 2 łyżeczki
ocet winny - 1 łyżka
olej rzepakowy - 4 łyżki
sól - 1 szczypta
granat - 1 szt.
grejpfrut - 1 szt.
pomarańcza - 1 szt.
seler naciowy - 100 g
ser feta - 80 g
soczewica zielona - 250 g
mięta świeża - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY SOCZEWICĘ:
Soczewicę przez kilka godzin namaczamy w zimnej wodzie. Przecedzamy przez sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy w dużej ilości wody przez 15-20 minut, odcedzamy i studzimy.
2.KROIMY WARZYWA I OWOCE:
Umyty, osuszony seler naciowy kroimy w talarki. Cytrusy obieramy ze skórki. Podzieloną na cząstki pomarańczę oraz filety wycięte z grejpfruta kroimy na mniejsze cząstki i przekładamy całość do miski z soczewicą. Dodajemy pestki z całego granatu (owoc granatu rolujemy na desce, lekko dociskając, delikatnie przekrawamy na pół i uderzamy drewnianą łyżką od strony skórki do momentu, aż wydobędziemy wszystkie pestki).
3.POSYPUJEMY SAŁATKĘ FETĄ:
Do miski z soczewicą, selerem i owocami dodajemy pokruszoną w palcach fetę.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Olej, ocet winny, musztardę oraz miód mieszamy z łyżką soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
5.MIESZAMY SAŁATKĘ Z SOSEM:
Składniki sałatki polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Dekorujemy porwanymi w dłoniach listkami świeżej mięty.
Sałatka z soczewicy z cytrusami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY SOCZEWICĘ

Soczewicę przez kilka godzin namaczamy w zimnej wodzie. Przecedzamy przez sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy w dużej ilości wody przez 15-20 minut, odcedzamy i studzimy.

2

KROIMY WARZYWA I OWOCE

Umyty, osuszony seler naciowy kroimy w talarki. Cytrusy obieramy ze skórki. Podzieloną na cząstki pomarańczę oraz filety wycięte z grejpfruta kroimy na mniejsze cząstki i przekładamy całość do miski z soczewicą. Dodajemy pestki z całego granatu (owoc granatu rolujemy na desce, lekko dociskając, delikatnie przekrawamy na pół i uderzamy drewnianą łyżką od strony skórki do momentu, aż wydobędziemy wszystkie pestki).

3

POSYPUJEMY SAŁATKĘ FETĄ

Do miski z soczewicą, selerem i owocami dodajemy pokruszoną w palcach fetę.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Olej, ocet winny, musztardę oraz miód mieszamy z łyżką soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.

5

MIESZAMY SAŁATKĘ Z SOSEM

Składniki sałatki polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Dekorujemy porwanymi w dłoniach listkami świeżej mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1794 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

448,5 kcal

🥑

Tłuszcz

14,8 g

🌾

Węglowodany

59,3 g

🥬

Błonnik

20,7 g

💪

Białko

20,7 g

Podobne przepisy