lamotek.pl

Sałatka z roszponki i pomidorów • przepis • składniki • przygotowanie

Sałatka chlebowa z pomidorami, roszponką i greckim serem to danie, które pozwoli Ci wykorzystać nawet czerstwe pieczywo.

Sałatka z roszponki i pomidorów

Sałatka chlebowa z pomidorami, roszponką i greckim serem to danie, które pozwoli Ci wykorzystać nawet czerstwe pieczywo.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pomidor czerwony - 6 szt.
ocet winny, biały - 2 łyżki
chleb wiejski - 120 g
ketchup - 4 łyżki
musztarda rosyjska - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 6 łyżek
roszponka - 300 g
ser feta - 150 g
grana padano, tarty - 4 łyżki
nasiona słonecznika - 90 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE NA SUCHEJ:
patelni prażymy ziarna słonecznika i przekładamy je do miseczki.
2.KETCHUP, MUSZTARDĘ, OCET:
winny oraz 2 łyżki oliwy z oliwek mieszamy razem.
3.KROMKI CHLEBA OBIERAMY:
ze skórki i kroimy w kostkę, przekładamy do dużej miski.
4.SKRAPIAMY GO POZOSTAŁĄ:
oliwą z oliwek, dodajemy starty parmezan i całość dokładnie mieszamy.
5.CHLEB WRZUCAMY NA:
rozgrzaną patelnię i podsmażamy, aż grzanki zrobią się rumiane.
6.NASTĘPNIE ZDEJMUJEMY JE:
z patelni.
7.UMYTĄ I OSUSZONĄ:
roszponkę przekładamy do miski.
8.DODAJEMY POKROJONE NA:
mniejsze kawałki pomidory oraz pokruszony ser typu greckiego.
9.DO SAŁATKI DODAJEMY:
grzanki oraz prażone ziarna słonecznika.
10.CAŁOŚĆ SKRAPIAMY:
dressingiem.
Sałatka z roszponki i pomidorów

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE NA SUCHEJ

patelni prażymy ziarna słonecznika i przekładamy je do miseczki.

2

KETCHUP, MUSZTARDĘ, OCET

winny oraz 2 łyżki oliwy z oliwek mieszamy razem.

3

KROMKI CHLEBA OBIERAMY

ze skórki i kroimy w kostkę, przekładamy do dużej miski.

4

SKRAPIAMY GO POZOSTAŁĄ

oliwą z oliwek, dodajemy starty parmezan i całość dokładnie mieszamy.

5

CHLEB WRZUCAMY NA

rozgrzaną patelnię i podsmażamy, aż grzanki zrobią się rumiane.

6

NASTĘPNIE ZDEJMUJEMY JE

z patelni.

7

UMYTĄ I OSUSZONĄ

roszponkę przekładamy do miski.

8

DODAJEMY POKROJONE NA

mniejsze kawałki pomidory oraz pokruszony ser typu greckiego.

9

DO SAŁATKI DODAJEMY

grzanki oraz prażone ziarna słonecznika.

10

CAŁOŚĆ SKRAPIAMY

dressingiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1882,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

470,6 kcal

🥑

Tłuszcz

31,4 g

🌾

Węglowodany

34,7 g

🥬

Błonnik

16,5 g

💪

Białko

16,5 g

Podobne przepisy