lamotek.pl

Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem • przepis • składniki • przygotowanie

Bardzo orzeźwiająca, ale równie sycąca sałatka na bazie kaszy jęczmiennej jest szybka, łatwa i pasuje na wiele okazji. Przygotuj ją na lunch, na spotkanie ze znajomymi lub na lekki obiad w cieplejsze dni. Pycha!

Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem

Bardzo orzeźwiająca, ale równie sycąca sałatka na bazie kaszy jęczmiennej jest szybka, łatwa i pasuje na wiele okazji. Przygotuj ją na lunch, na spotkanie ze znajomymi lub na lekki obiad w cieplejsze dni. Pycha!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kasza jęczmienna - 100 g
fasola czerwona - 200 g
ogórek - 1 szt.
cebula czerwona - 0,5 szt.
granat - 1 szt.
nasiona słonecznika - 4 łyżki
mięta świeża - 1 garść
cytryna - 1 szt.
oliwa z oliwek - 3 łyżki
natka pietruszki - 2 gałązki
sól gruboziarnista - 1 szczypta
pieprz czarny, ziarnisty - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KASZĘ:
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Gdy będzie miękka, odsączamy, przelewamy zimną wodą, wyjmujemy z woreczka i przekładamy do dużej miski. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystudzenia.
2.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Czerwoną fasolę przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą i odsączamy. Ogórek i czerwoną cebulę kroimy w średnią kostkę.
3.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Na suchej patelni, na niewielkim ogniu, prażymy nasiona słonecznika, aż nabiorą złotego koloru. Do miski z wystudzoną kaszą dodajemy odsączoną czerwoną fasolę, pokrojone wcześniej warzywa i pestki granatu. Dodajemy drobno posiekaną miętę i uprażony słonecznik.
Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KASZĘ

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Gdy będzie miękka, odsączamy, przelewamy zimną wodą, wyjmujemy z woreczka i przekładamy do dużej miski. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystudzenia.

2

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Czerwoną fasolę przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą i odsączamy. Ogórek i czerwoną cebulę kroimy w średnią kostkę.

3

PODAJEMY SAŁATKĘ

Na suchej patelni, na niewielkim ogniu, prażymy nasiona słonecznika, aż nabiorą złotego koloru. Do miski z wystudzoną kaszą dodajemy odsączoną czerwoną fasolę, pokrojone wcześniej warzywa i pestki granatu. Dodajemy drobno posiekaną miętę i uprażony słonecznik.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1178,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

589,4 kcal

🥑

Tłuszcz

18,7 g

🌾

Węglowodany

98,6 g

🥬

Błonnik

17,1 g

💪

Białko

17,1 g

Podobne przepisy