lamotek.pl

Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Oryginalna sałatka ze smażonym śledziem, jabłkiem, selerem i aromatyczną skórką z pomarańczy!

Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem

Oryginalna sałatka ze smażonym śledziem, jabłkiem, selerem i aromatyczną skórką z pomarańczy!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 85 g
olej słonecznikowy - 100 ml
śledzie matiasy - 8 szt.
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
świeży koperek - 25 g
miód - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pomarańcza - 0,5 szt.
seler - 1 szt.
sól - 1 szczypta
jabłko zielone - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY:
ŚLEDŹ Płaty śledziowe myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
2.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem, panierujemy w mące i smażymy na oleju słonecznikowym na złoty kolor z każdej strony.
3.USMAŻONE UKŁADAMY NA:
ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
4.SAŁATKA OBRANE JABŁKA:
i seler kroimy w cienkie, 2-milimetrowe plasterki, a następnie w słupki (2 x 2 mm).
5.SZYBKO SKRAPIAMY SOKIEM:
z cytryny, aby nie zszarzały, następnie dodajemy sok i startą skórkę z 1/2 pomarańczy, miód, posiekany koperek i oliwę z oliwek.
6.DOPRAWIAMY DO SMAKU:
solą i pieprzem.
7.ODSTAWIAMY DO LODÓWKI:
na 30 minut, aby sałatka się przegryzła.
8.PRZEKŁADAMY ŚLEDZIE SAŁATKĄ:
i podajemy przystawkę.
Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY

ŚLEDŹ Płaty śledziowe myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

2

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem, panierujemy w mące i smażymy na oleju słonecznikowym na złoty kolor z każdej strony.

3

USMAŻONE UKŁADAMY NA

ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

4

SAŁATKA OBRANE JABŁKA

i seler kroimy w cienkie, 2-milimetrowe plasterki, a następnie w słupki (2 x 2 mm).

5

SZYBKO SKRAPIAMY SOKIEM

z cytryny, aby nie zszarzały, następnie dodajemy sok i startą skórkę z 1/2 pomarańczy, miód, posiekany koperek i oliwę z oliwek.

6

DOPRAWIAMY DO SMAKU

solą i pieprzem.

7

ODSTAWIAMY DO LODÓWKI

na 30 minut, aby sałatka się przegryzła.

8

PRZEKŁADAMY ŚLEDZIE SAŁATKĄ

i podajemy przystawkę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3429,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

857,4 kcal

🥑

Tłuszcz

56,5 g

🌾

Węglowodany

47,3 g

🥬

Błonnik

44,6 g

💪

Białko

44,6 g

Podobne przepisy