Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Oryginalna sałatka ze smażonym śledziem, jabłkiem, selerem i aromatyczną skórką z pomarańczy!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY
ŚLEDŹ Płaty śledziowe myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem, panierujemy w mące i smażymy na oleju słonecznikowym na złoty kolor z każdej strony.
USMAŻONE UKŁADAMY NA
ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
SAŁATKA OBRANE JABŁKA
i seler kroimy w cienkie, 2-milimetrowe plasterki, a następnie w słupki (2 x 2 mm).
SZYBKO SKRAPIAMY SOKIEM
z cytryny, aby nie zszarzały, następnie dodajemy sok i startą skórkę z 1/2 pomarańczy, miód, posiekany koperek i oliwę z oliwek.
DOPRAWIAMY DO SMAKU
solą i pieprzem.
ODSTAWIAMY DO LODÓWKI
na 30 minut, aby sałatka się przegryzła.
PRZEKŁADAMY ŚLEDZIE SAŁATKĄ
i podajemy przystawkę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3429,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
857,4 kcal
Tłuszcz
56,5 g
Węglowodany
47,3 g
Błonnik
44,6 g
Białko
44,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smażony dorsz z czosnkowo-cytrynowym masłem
Przygotuj dorsza w wersji delux – usmaż go z mieszanką masła, sera i musztardy. Będzie smakował wspaniale!

Markizy owsiane z marchewką i konfiturą truskawkową
Pyszne ciasteczka na bazie tartej marchewki i płatków owsianych, a do tego słodki sos owocowy. Pomysł na zdrowy deser!

Kopytka z dyni
Kopytka z dyni to danie, które łączy w sobie tradycyjną kuchnię polską z nowoczesnym podejściem do gotowania. Delikatna, dyniowa nuta dodaje kopytkom charakteru, czyniąc je idealnym wyborem na jesienny obiad lub kolację. Poznaj nasz przepis na aksamitne kopytka z dyni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa jarzynowa ze smażonymi pierożkami panzerotti
Głęboki smak pomidorów podkreślony smakiem warzyw i przełamany delikatnością pierożków panzerotti. Tę zupę pokochają wszyscy, nie tylko fani południowych smaków!

Żelazne kluski z suszoną cebulą i wędzonym twarogiem
Klasyka kuchni regionalnej, czyli żelazne kluski, w nowym wydaniu. Przygotuj to danie na najbliższy obiad i przekonaj się, jak smakuje z dodatkiem suszonej cebuli w oleju i wędzonego twarogu.

Faszerowane łódeczki ziemniaczane
Ziemniaczana klasyka nigdy się nie nudzi! Łódeczki wypełnione doskonałym brokułowo-serowym farszem będą świetnym dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z truskawkami
Wykorzystaj w pełni sezon na truskawki! Ta odświeżająca truskawkowa sałatka to lato na talerzu. Przygotujesz ją w szybki i łatwy sposób!

Penne z salsą freddo
Idealne danie na upalne dni, które przygotujesz w jednej chwili! Makaron penne z zimnym sosem – salsą freddo.

Nadziewane daktyle z boczkiem
Słodki daktyl, słony boczek i chrupiący migdał. Unikalne połączenie, które tworzy przekąskę o niepowtarzalnym smaku.