lamotek.pl

Sałatka z chrupiącymi ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie

Ta pyszna, sycąca sałatka na bazie pieczonych młodych ziemniaków to świeże warzywa, koper i delikatny sos typu sour cream – wszystko to tworzy letnią kompozycję pełną smaku.

Sałatka z chrupiącymi ziemniakami

Ta pyszna, sycąca sałatka na bazie pieczonych młodych ziemniaków to świeże warzywa, koper i delikatny sos typu sour cream – wszystko to tworzy letnią kompozycję pełną smaku.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

młode ziemniaki - 1 kg
seler naciowy - 1 łodyga
cebula czerwona - 1 szt.
ogórek gruntowy - 1 szt.
rzodkiewka - 5 szt.
świeży koperek - 30 g
cebula prażona - 30 g
sos śmietanowy - 100 g
oliwa z oliwek -
sól -

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY I PIECZEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą tak, aby były całkowicie przykryte, i solimy (ok. 1 czubatej łyżki soli). Gotujemy do miękkości przez 20-25 minut – uważając, aby się nie rozgotowały. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego ziemniaka delikatnie rozgniatamy szklanką lub słoikiem. Skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C (z termoobiegiem) przez 15-20 minut, aż będą złociste i chrupiące.
2.KROIMY ŚWIEŻE WARZYWA:
Seler naciowy, czerwoną cebulę i ogórka kroimy w drobną kostkę, rzodkiewki w cienkie plasterki, a koperek drobno siekamy.
3.SKŁADAMY SAŁATKĘ:
Do dużej miski przekładamy gotowe ziemniaki, dodajemy wszystkie pokrojone warzywa i polewamy sosem śmietanowym. Całość delikatnie mieszamy. Na wierzchu posypujemy prażoną cebulką i posiekanym koperkiem.
Sałatka z chrupiącymi ziemniakami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY I PIECZEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą tak, aby były całkowicie przykryte, i solimy (ok. 1 czubatej łyżki soli). Gotujemy do miękkości przez 20-25 minut – uważając, aby się nie rozgotowały. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego ziemniaka delikatnie rozgniatamy szklanką lub słoikiem. Skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C (z termoobiegiem) przez 15-20 minut, aż będą złociste i chrupiące.

2

KROIMY ŚWIEŻE WARZYWA

Seler naciowy, czerwoną cebulę i ogórka kroimy w drobną kostkę, rzodkiewki w cienkie plasterki, a koperek drobno siekamy.

3

SKŁADAMY SAŁATKĘ

Do dużej miski przekładamy gotowe ziemniaki, dodajemy wszystkie pokrojone warzywa i polewamy sosem śmietanowym. Całość delikatnie mieszamy. Na wierzchu posypujemy prażoną cebulką i posiekanym koperkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1467,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

489,1 kcal

🥑

Tłuszcz

19,2 g

🌾

Węglowodany

67,7 g

🥬

Błonnik

5,8 g

💪

Białko

9,7 g

Podobne przepisy

Sałatka z chrupiącymi ziemniakami - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl