lamotek.pl

Sałatka z brokułem i winogronami • przepis • składniki • przygotowanie

Owoce i warzywa świetnie do siebie pasują w sałatkach, zwłaszcza tak dopracowanych w smaku, jak sałatka z brokułu i winogron, którą przygotujecie dzięki przepisowi Kingi!

Sałatka z brokułem i winogronami

Owoce i warzywa świetnie do siebie pasują w sałatkach, zwłaszcza tak dopracowanych w smaku, jak sałatka z brokułu i winogron, którą przygotujecie dzięki przepisowi Kingi!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
brokuł - 1 szt.
nasiona słonecznika - 90 g
winogrona czerwone - 70 g
kasza bulgur - 85 g
ząbek czosnku - 2 szt.
winogrona jasne - 70 g
pieprz czarny - 1 szczypta
miód - 0,5 łyżki
oliwa z oliwek - 60 ml
sok z cytryny - 25 ml
sól morska - 1 szczypta
musztarda dijon - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KASZĘ BULGUR:
Kaszę gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.
2.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Wszystkie składniki dressingu mieszamy w miseczce i odstawiamy na czas przygotowywania sałatki.
3.SMAŻYMY BROKUŁ:
Czosnek przeciśnięty przez praskę przesmażamy chwilę na oliwie na rozgrzanej głębokiej patelni. Dodajemy małe różyczki brokułu, sól oraz pieprz i smażymy ok. 2-4 minut.
4.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Ugotowaną kaszę łączymy w misce z podsmażonymi brokułami i połówkami winogron. Dodajemy podprażone pestki słonecznika i porwane na mniejsze kawałki liście bazylii.
Sałatka z brokułem i winogronami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KASZĘ BULGUR

Kaszę gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.

2

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Wszystkie składniki dressingu mieszamy w miseczce i odstawiamy na czas przygotowywania sałatki.

3

SMAŻYMY BROKUŁ

Czosnek przeciśnięty przez praskę przesmażamy chwilę na oliwie na rozgrzanej głębokiej patelni. Dodajemy małe różyczki brokułu, sól oraz pieprz i smażymy ok. 2-4 minut.

4

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Ugotowaną kaszę łączymy w misce z podsmażonymi brokułami i połówkami winogron. Dodajemy podprażone pestki słonecznika i porwane na mniejsze kawałki liście bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1535,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

512 kcal

🥑

Tłuszcz

31,8 g

🌾

Węglowodany

50,4 g

🥬

Błonnik

11 g

💪

Białko

15,3 g

Podobne przepisy