Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym • przepis • składniki • przygotowanie
Polędwiczki w sosie własnym to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatne mięso polędwicy, duszone w aromatycznym sosie, staje się soczyste i pełne głębi smaku. Odkryj, jak krok po kroku, zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie własnym!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY POLĘDWICZKI
Polędwiczki starannie oczyszczamy, pozbawiamy błon i kroimy w plastry (1-1,5 cm). Rozbijamy je lekko dłonią i obsypujemy solą oraz pieprzem. Wysypujemy mąkę na talerz i obtaczamy w niej delikatnie polędwiczki.
KROIMY CEBULĘ
Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w pióra.
SMAŻYMY CEBULĘ
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy odrobinę masła i wrzucamy na nią cebulę.
OBSMAŻAMY POLĘDWICZKI
Gdy cebula się zeszkli, dodajemy polędwiczki. Obsmażamy je z każdej strony, aby nabrały ładnego koloru.
PODLEWAMY POLĘDWICZKI BULIONEM
Podsmażone polędwiczki podlewamy bulionem i zmniejszamy ogień. Dusimy je, aż zmiękną.
DOPRAWIAMY POLĘDWICZKI
Do duszących się polędwiczek dodajemy majeranek, paprykę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy. Dodajemy masło i rozpuszczamy je. Dusimy jeszcze przez 2-3 minuty.
DODAJEMY ŚMIETANĘ
Do kubka nabieramy trochę bulionu z patelni (3-4 łyżki) i dodajemy śmietanę. Mieszamy, a potem wlewamy zahartowaną śmietanę na patelnię.
DUSIMY POLĘDWICZKI W SOSIE
Dusimy polędwiczki w sosie, ale nie pozwalamy się mu zagotować, aby się nie zważył. Gotowe mięso przekładamy na talerze i serwujemy z wybranymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2153,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
538,4 kcal
Tłuszcz
35,3 g
Węglowodany
24,6 g
Błonnik
1,6 g
Białko
29,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczka z serem i borówkami
Pyszny deser z owocami? Proponujemy babeczki z kruchego ciasta wypełnione kremowym serkiem i aromatyczną borówką.

Ciasto czekoladowe z białą fasolą i śmietaną truskawkową
Ciasto czekoladowe z białą fasolą to smaczny pomysł na deser, a dodatek śmietany truskawkowej sprawi, że rozpłyniesz się w zachwycie. Wypróbuj koniecznie!

Grillowany łosoś z prażonym kalafiorem i salsą z ogórka i pomidorów suszonych
Idealnie upieczona ryba z mnóstwem aromatycznych dodatków. Lekka i zdrowa kompozycja, która zaskakuje smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zimowa surówka z czerwonej kapusty z orzechami włoskimi i pomarańczami
Surówka z kapusty i różnych sałat z dodatkiem kawałków pomarańczy z aromatycznym dressingiem i parmezanem. Świetnie połączenie, które odświeży każdy posiłek.

Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry.

Marcepanowe kartofelki
Domowe słodycze, które skradną niejedno serce! Pyszne marcepanowe kartofelki z dodatkiem likieru pomarańczowego to wyjątkowa przekąska na każdą okazję.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Paluszki rybne z mintaja z sosem tatarskim
Obiad z rybą w roli głównej – delikatne kawałki filetów z mintaja panierowane i podane z klasycznym sosem tatarskim.

Kruche ciasteczka – przepis
Jesienne wieczory to więcej czasu na słodkie pieczenie! Wykorzystaj przepis Pawła na kruche ciasteczka w kształcie liści i zaproś do kuchni najmłodszych!

Cheeseburger z ketchupem domowej roboty
Szybko i smacznie! Wypróbuj przepis na domowego cheeseburgera i ciesz się smakiem kuchni inspirowanej Ameryką w swoim domu!