Wegańskie burgery z kotletem z buraków • przepis • składniki • przygotowanie
Fanom kuchni wegańskiej Daria Ładocha serwuje pysznego burgera z kotletem z buraków, którego otulają warzywa i gęsty sos z nerkowców!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KOTLETY Z BURAKÓW
Ugotowane buraki kroimy na cząstki, cebulę w grubą kostkę, czosnek przekrawamy. Warzywa wkładamy do misy miksera lub do naczynia blendera. Dodajemy daktyle. Doprawiamy octem balsamicznym i pozostałymi przyprawami. Dodajemy odsączoną czerwoną fasolę i płatki owsiane. Całość miksujemy na gładką masę. Masa powinna być klejąca – jeśli nie jest, dodajemy 1 łyżkę mąki i odrobinę oleju.
PIECZEMY KOTLETY
Z masy formujemy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C, kotlety pieczemy 15-30 minut, obracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.
PRZYGOTOWUJEMY SOS Z NERKOWCÓW
Namoczone orzechy nerkowca wrzucamy do misy blendera. Wodę po orzechach odkładamy na bok. Dodajemy ząbek czosnku, sok z połowy cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładką masę. Jeśli masa jest za sucha – podlewamy ją wodą po nerkowcach oraz oliwą z oliwek, aż uzyskamy konsystencję gęstego sosu.
SKŁADAMY BURGERY
Sałatę rzymską kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w piórka, pomidor i ogórek w plastry. Bułki owsiane przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie obie połówki – na pół w poprzek. Bułkę smarujemy sosem. Układamy liść sałaty, trochę cebuli, plastry pomidorów i ogórków. Na wierzch kładziemy kotlet z buraków. Przykrywamy górną częścią bułki i wbijamy długą wykałaczkę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4119 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
823,8 kcal
Tłuszcz
34,4 g
Węglowodany
109,8 g
Błonnik
22,6 g
Białko
22,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cheeseburger z ketchupem domowej roboty
Szybko i smacznie! Wypróbuj przepis na domowego cheeseburgera i ciesz się smakiem kuchni inspirowanej Ameryką w swoim domu!

Wolno grillowane żeberka BBQ
Nagrodą za cierpliwość będzie świetny smak! Wolno grillowane żeberka BBQ wg przepisu Karola Okrasy zostaną gwiazdą każdej imprezy przy grillu!

Mini burgery
Mini burgery to sposób na pyszną przekąskę, która może stać się główną gwiazdą przyjęcia lub rodzinnego obiadu! Ich mały rozmiar sprawia, że są idealne do podawania jako finger food, ale równie dobrze sprawdzą się jako danie główne. Różnorodność składników, jakie można wykorzystać do przyrządzenia małych burgerów, pozwala stworzyć naprawdę interesujące i smaczne połączenia.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placek cebulowy
Proste, sycące i smaczne danie na cieście drożdżowym, które jest alternatywą dla klasycznej pizzy. Palce lizać!

Łosoś w sojowo-imbirowej marynacie
Delikatny pieczony łosoś w aromatycznej marynacie w azjatyckim stylu oczaruje fanów ryb swym imbirowym aromatem.

Ciasto ucierane ze śliwkami
Gdy trwa sezon na śliwki, warto zrobić szybkie ciasto ucierane! Delikatny spód, owoce i kruszonka! Łatwy przepis Kingi Paruzel!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Spring rolls
Wszystko, co najlepsze w wiośnie na talerzu – chrupkość, kolor i świeżość warzyw, zawiniętych w papier ryżowy z marynowaną wołowiną. To musi być pyszne!

Mazurek z masłem orzechowym
Mazurek to nieodłączny element polskiej tradycji cukierniczej, który chętnie wypiekany jest na Wielkanoc. Dziś tradycyjne mazurki przygotowuje się także w bardziej współczesny sposób, używając do tego niecodziennych dodatków takich jak masło orzechowe. Jak przygotować mazurek z jego udziałem? Poznaj nasz przepis!

Łopatka wieprzowa w sosie chrzanowym
Spróbuj połączenia sosu chrzanowego z karmelizowanymi gruszkami. Doskonale podkreśla smak kruchej i rozpływającej się w ustach łopatki!