Różowe jajka z kremem chrzanowym • przepis • składniki • przygotowanie
Faszerowane i na różowo zabarwiane: takie jajka wyróżnią się na wielkanocnym stole! Zobacz, jak łatwo przygotujesz krem chrzanowy, który doskonale uzupełni smak ugotowanych na twardo jaj.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ
Buraki ścieramy do rondelka na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy ocet, sok z buraków, rozgnieciony ząbek czosnku, sól i cukier trzcinowy. Całość podgrzewamy, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
BARWIMY JAJKA
Ugotowane i obrane ze skorupek jajka umieszczamy w szerokim słoiku, zalewamy wystudzoną zalewą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 20 minut. Im dłuższy czas jajka spędzą w zalewie, tym intensywniejszy uzyskają kolor.
WYJMUJEMY ŻÓŁTKA
Jajka wyjmujemy z zalewy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i przekrawamy na pół. Delikatnie wyjmujemy ugotowane żółtka. Żółtka przekładamy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY KREM CHRZANOWY
Do ugotowanych żółtek jaj dodajemy pozostałe składniki kremu: chrzan, śmietanę, posiekany koper, sól i pieprz. Mieszamy, aż żółtka lekko się rozdrobnią i połączą z resztą składników.
FASZERUJEMY I DEKORUJEMY JAJKA
Wgłębienia po żółtkach obficie faszerujemy kremem chrzanowym i przykładamy połówki jajek do siebie. Dekorujemy gałązkami świeżego kopru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
794,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
397,1 kcal
Tłuszcz
16,2 g
Węglowodany
39,6 g
Błonnik
5,7 g
Białko
25,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zimowa herbata
Pyszna, rozgrzewająca herbata zimowa, którą przygotujesz z użyciem cytryn w miodzie według innego przepisu Kingi. Koniecznie sprawdź, jak niezwykle aromatyczny jest ten wyjątkowy napój.

Cukinia z pikantnym farszem wołowym
Połówki cukinii wypełnione smakowitym farszem z mielonej wołowiny, warzyw i przypraw. Doskonały pomysł na smaczny obiad!

Migdałowe ciasto pleśniak – przepis
Trzy warstwy ciasta kruchego, żel z owoców leśnych i do tego beza! Zobacz, jak przygotować ciasto idealne.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z pieczonych warzyw i halloumi
Pieczona sałatka pełna warzyw i przepysznych greckich serów to idealny pomysł na posiłek dla każdego. Skuś się na ten przepis, który w całości przygotujesz w airfryerze i dodaj swojej diecie warzyw!

Obiadowa sałatka z kukurydzą
To wyjątkowo prosta i ciekawa w smaku sałatka z kukurydzą w roli głównej. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub wypełnienie wrapów.

Puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką: puszyste, miękkie i idealnie słodkie. Dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz je bez dużego nakładu pracy i w świetnym tempie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
Szukasz prostego i szybkiego przepisu na obiad? Połącz warzywa w stylu greckim z mięsem mielonym i stwórz pyszną zapiekankę dla całej rodziny.

Szaszłyki z warzywami i owocami
Ciekawy i prosty sposób na włączenie warzyw i owoców do codziennego jadłospisu. Kolorowe, warzywne i owocowe szaszłyki to smakowite przekąski, które możesz przygotować razem z dziećmi. Maluchom na pewno się spodoba!

Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki
Ten przepis to propozycja dla miłośników wytrawnych konfitur. Pomidory z gorczycą i papryką będą świetnym dodatkiem do kanapek. Wypróbuj koniecznie!