lamotek.pl

Młoda kapusta z boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Nie trać czasu, gdy na horyzoncie pojawi się młoda kapusta! Skorzystaj z przepisu Pauli na młodą kapustę z boczkiem i przygotuj sobie to doskonałe wiosenne danie!

Młoda kapusta z boczkiem

Nie trać czasu, gdy na horyzoncie pojawi się młoda kapusta! Skorzystaj z przepisu Pauli na młodą kapustę z boczkiem i przygotuj sobie to doskonałe wiosenne danie!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

młoda kapusta - 500 g
woda - 250 ml
boczek wędzony - 150 g
ocet jabłkowy - 4 łyżki
cukier - 2 łyżki
pomidor czerwony - 1 szt.
olej - 2 łyżki
mąka pszenna - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY KAPUSTĘ:
Młodą kapustę kroimy w ćwiartki. Wkładamy je do kielicha termorobota kuchennego MC Smart, włączamy trybgotowanie wg własnych ustawień: czas 20 sekund / obroty 4. Kroimy kapustę.
2.PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Do pokrojonej kapusty wlewamy 250 ml wody. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę wędzony boczek oraz pokrojony i obrany pomidor. Całość doprawiamy – wsypujemy cukier i wlewamy ocet jabłkowy. Następnie włączamy trybgotowanie wg własnych ustawień: czas 20 minut / temperatura 100°C / obroty 1.
3.PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ:
5 minut przed końcem gotowania kapusty rozgrzewamy na patelni olej, dodajemy do niego 2 łyżki mąki pszennej i energicznie mieszamy, aż składniki się połączą. Dbamy, by dokładnie rozetrzeć wszystkie grudki. Tak przygotowaną zasmażkę wlewamy do naszej kapusty i nastawiamy ponownie na trybgotowanie wg własnych ustawień: czas 5 minut / temperatura 100°C / obroty 1. Tak przygotowaną kapustę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4.PODAJEMY KAPUSTĘ:
Po tym czasie kapusta jest gotowa i możemy ją podawać gościom lub domownikom.
Młoda kapusta z boczkiem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY KAPUSTĘ

Młodą kapustę kroimy w ćwiartki. Wkładamy je do kielicha termorobota kuchennego MC Smart, włączamy trybgotowanie wg własnych ustawień: czas 20 sekund / obroty 4. Kroimy kapustę.

2

PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Do pokrojonej kapusty wlewamy 250 ml wody. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę wędzony boczek oraz pokrojony i obrany pomidor. Całość doprawiamy – wsypujemy cukier i wlewamy ocet jabłkowy. Następnie włączamy trybgotowanie wg własnych ustawień: czas 20 minut / temperatura 100°C / obroty 1.

3

PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ

5 minut przed końcem gotowania kapusty rozgrzewamy na patelni olej, dodajemy do niego 2 łyżki mąki pszennej i energicznie mieszamy, aż składniki się połączą. Dbamy, by dokładnie rozetrzeć wszystkie grudki. Tak przygotowaną zasmażkę wlewamy do naszej kapusty i nastawiamy ponownie na trybgotowanie wg własnych ustawień: czas 5 minut / temperatura 100°C / obroty 1. Tak przygotowaną kapustę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4

PODAJEMY KAPUSTĘ

Po tym czasie kapusta jest gotowa i możemy ją podawać gościom lub domownikom.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1157,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

289,3 kcal

🥑

Tłuszcz

19,3 g

🌾

Węglowodany

18,3 g

🥬

Błonnik

2,9 g

💪

Białko

6,8 g

Podobne przepisy