lamotek.pl

Roladki z wędzonego łososia z jabłkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Roladki z dodatkiem śmietany, jabłka i orzeszków zawinięte w liście szczypiorku. To idealna przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół.

Roladki z wędzonego łososia z jabłkiem

Roladki z dodatkiem śmietany, jabłka i orzeszków zawinięte w liście szczypiorku. To idealna przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chleb żytni - 60 g
pieprz czarny - 1 szczypta
miód - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 48 g
śmietana 18% - 200 g
łosoś wędzony - 300 g
orzeszki piniowe - 25 g
jabłko zielone - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRAŻYMY ORZESZKI PINII:
Orzeszki pinii lekko prażymy na suchej patelni, następnie studzimy i grubo siekamy. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy drobno na tarce. Mieszamy ze śmietaną i orzeszkami pinii. Szczypiorek drobno kroimy, zostawiając ok. 12 długich liści. Chleb rozdrabniamy blenderem, dodajemy razem z drobno pokrojonym szczypiorkiem do kwaśnej śmietany i mieszamy. Doprawiamy miodem, solą i pieprzem.
2.ZWIJAMY ROLADKI:
Pozostałe liście szczypiorku blanszujemy przez chwilę we wrzącej wodzie, aż staną się elastyczne, osączamy i dobrze osuszamy. Plasterki wędzonego łososia układamy obok siebie na desce. Na każdym umieszczamy trochę jabłka w kwaśnej śmietanie, a następnie łososia zwijamy w roladkę. Owijamy liśćmi szczypiorku. Do momentu podania przechowujemy w lodówce.
Roladki z wędzonego łososia z jabłkiem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRAŻYMY ORZESZKI PINII

Orzeszki pinii lekko prażymy na suchej patelni, następnie studzimy i grubo siekamy. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy drobno na tarce. Mieszamy ze śmietaną i orzeszkami pinii. Szczypiorek drobno kroimy, zostawiając ok. 12 długich liści. Chleb rozdrabniamy blenderem, dodajemy razem z drobno pokrojonym szczypiorkiem do kwaśnej śmietany i mieszamy. Doprawiamy miodem, solą i pieprzem.

2

ZWIJAMY ROLADKI

Pozostałe liście szczypiorku blanszujemy przez chwilę we wrzącej wodzie, aż staną się elastyczne, osączamy i dobrze osuszamy. Plasterki wędzonego łososia układamy obok siebie na desce. Na każdym umieszczamy trochę jabłka w kwaśnej śmietanie, a następnie łososia zwijamy w roladkę. Owijamy liśćmi szczypiorku. Do momentu podania przechowujemy w lodówce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1210,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

201,8 kcal

🥑

Tłuszcz

14 g

🌾

Węglowodany

12,7 g

🥬

Błonnik

11,8 g

💪

Białko

11,8 g

Podobne przepisy