lamotek.pl

Roladki z gładzicy z nadzieniem krabowym • przepis • składniki • przygotowanie

Roladki z gładzicy z delikatnym nadzieniem krabowym, w aromatycznym sosie to propozycja dla miłośników ryb i owoców morza.

Roladki z gładzicy z nadzieniem krabowym

Roladki z gładzicy z delikatnym nadzieniem krabowym, w aromatycznym sosie to propozycja dla miłośników ryb i owoców morza.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 250 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
szalotka - 4 szt.
wino białe - 100 ml
limonka - 0,5 szt.
paluszki krabowe - 200 g
serek śmietankowy - 150 g
groszek cukrowy - 250 g
flądra filet - 600 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KREM Z KRABÓW:
Kraby myjemy, osuszamy i mieszamy ze 100 g serka twarogowego. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.PRZYGOTOWUJEMY FILETY Z GŁADZICY:
Filety z gładzicy myjemy i osuszamy (jeśli są duże, kroimy je wzdłuż na pół). Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Następnie rozsmarowujemy na nich krem z krabów, zwijamy i spinamy wykałaczkami.
3.DUSIMY ROLADKI POD PRZYKRYCIEM:
Szalotki obieramy i siekamy. Smażymy na gorącym maśle przez 1 minutę aż do zeszklenia. Następnie dolewamy wino i 250 ml bulionu, doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy roladki i dusimy pod przykryciem przez 6-8 minut (w zależności od ich wielkości). W międzyczasie obracamy je na drugą stronę.
4.GOTUJEMY GROSZEK:
Groszek cukrowy oczyszczamy. Roladki wyjmujemy z sosu i trzymamy w cieple. Groszek gotujemy w sosie po roladkach przez 4-5 minut na półtwardo. Dodajemy pozostały serek twarogowy i (w razie potrzeby) bulion, doprawiamy do smaku. Jeśli sos jest za rzadki, lekko go zagęszczamy.
Roladki z gładzicy z nadzieniem krabowym

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KREM Z KRABÓW

Kraby myjemy, osuszamy i mieszamy ze 100 g serka twarogowego. Doprawiamy solą i pieprzem.

2

PRZYGOTOWUJEMY FILETY Z GŁADZICY

Filety z gładzicy myjemy i osuszamy (jeśli są duże, kroimy je wzdłuż na pół). Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Następnie rozsmarowujemy na nich krem z krabów, zwijamy i spinamy wykałaczkami.

3

DUSIMY ROLADKI POD PRZYKRYCIEM

Szalotki obieramy i siekamy. Smażymy na gorącym maśle przez 1 minutę aż do zeszklenia. Następnie dolewamy wino i 250 ml bulionu, doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy roladki i dusimy pod przykryciem przez 6-8 minut (w zależności od ich wielkości). W międzyczasie obracamy je na drugą stronę.

4

GOTUJEMY GROSZEK

Groszek cukrowy oczyszczamy. Roladki wyjmujemy z sosu i trzymamy w cieple. Groszek gotujemy w sosie po roladkach przez 4-5 minut na półtwardo. Dodajemy pozostały serek twarogowy i (w razie potrzeby) bulion, doprawiamy do smaku. Jeśli sos jest za rzadki, lekko go zagęszczamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1716 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

429 kcal

🥑

Tłuszcz

21,1 g

🌾

Węglowodany

22,4 g

🥬

Błonnik

33,9 g

💪

Białko

33,9 g

Podobne przepisy