lamotek.pl

Rolada jabłkowa • przepis • składniki • przygotowanie

Nadzienie jabłkowe zamknięte w delikatnym, biszkoptowym cieście? To musi być rolada jabłkowa, która swoim smakiem przypomina o dobrych, rodzinnych chwilach. To ciasto idealne na jesień – upiecz i sprawdź!

Rolada jabłkowa

Nadzienie jabłkowe zamknięte w delikatnym, biszkoptowym cieście? To musi być rolada jabłkowa, która swoim smakiem przypomina o dobrych, rodzinnych chwilach. To ciasto idealne na jesień – upiecz i sprawdź!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cynamon - 0,5 łyżeczki
jabłko zielone - 1,5 kg
sok jabłkowy - 125 ml
cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
mąka pszenna - 60 g
mąka ziemniaczana - 100 g
jajko - 3 szt.
cukier - 250 g
sok z cytryny - 12,5 ml
woda - 60 ml
jabłko czerwone - 0,5 szt.
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA DO NADZIENIA:
Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne. Kroimy ⅔ jabłek w kostkę, a pozostałą część w większe, podłużne cząstki. Jabłka pokrojone w kostkę przekładamy do garnka, a te pokrojone w większe cząstki przekładamy do miski i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstawiamy.
2.UBIJAMY BIAŁKA Z CUKREM I DODAJEMY ŻÓŁTKA:
Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Dodajemy cukier waniliowy. Gdy piana uzyska lśniący, perłowy kolor, dodajemy żółtka jaj. Ubijamy chwilę, aż składniki się połączą. Wyłączamy robot.
3.DODAJEMY MĄKĘ PSZENNĄ I ZIEMNIACZANĄ:
Dodajemy oba rodzaje mąki przesiane przez sitko. Delikatnie mieszamy.
4.PIECZEMY BISZKOPT:
Gotowe ciasto na biszkopt przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni, wyrównując ciasto z wierzchu za pomocą płaskiej szpatułki. Delikatnie uderzamy blachą o blat.
5.ZWILŻAMY BISZKOPT:
Upieczony, wciąż ciepły biszkopt przekładamy razem z papierem do pieczenia na drugą blachę wyłożoną wilgotną materiałową ściereczką. Z wierzchu nakrywamy ciasto drugą wilgotną ściereczką. Odstawiamy na ok. 10 minut.
6.NADZIEWAMY I ZWIJAMY ROLADĘ:
Zwilżony biszkopt przekładamy na blat razem z papierem do pieczenia i nakładamy na niego podprażone jabłka. Rozprowadzamy je po całej powierzchni biszkoptu.
7.PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY:
W rondelku łączymy wodę z cukrem. Zagotowujemy i gotujemy, aż uzyskamy przezroczysty syrop o temperaturze ok. 116-118°C. By sprawdzić temperaturę syropu, stosujemypróbę pióra. We wrzącym syropie zanurzamy drucik z pętelką. Jeśli po dmuchnięciu w drucik uzyskamy cukrowe bańki, możemy mieć pewność, że temperatura syropu jest odpowiednia.
8.PRZYGOTOWUJEMY BEZĘ WŁOSKĄ:
Białka ubijamy w naczyniu robota, stopniowo dodając gorący syrop cukrowy. Całość ubijamy na sztywną, perłową, lśniącą masę.
9.DEKORUJEMY I PODAJEMY ROLADĘ:
Dobrze schłodzoną roladę układamy na blacie i odwijamy z papieru do pieczenia.
10.OPALAMY BEZĘ:
Końcówki bezowych dekoracji opalamy na złoty kolor za pomocą ręcznego palnika cukierniczego. Roladę dekorujemy z wierzchu cząstkami jabłka i listkami świeżej mięty. Opcjonalnie: podajemy z porcją ulubionych lodów i słodkim sosem, np. waniliowym.
Rolada jabłkowa

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA DO NADZIENIA

Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne. Kroimy ⅔ jabłek w kostkę, a pozostałą część w większe, podłużne cząstki. Jabłka pokrojone w kostkę przekładamy do garnka, a te pokrojone w większe cząstki przekładamy do miski i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstawiamy.

2

UBIJAMY BIAŁKA Z CUKREM I DODAJEMY ŻÓŁTKA

Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Dodajemy cukier waniliowy. Gdy piana uzyska lśniący, perłowy kolor, dodajemy żółtka jaj. Ubijamy chwilę, aż składniki się połączą. Wyłączamy robot.

3

DODAJEMY MĄKĘ PSZENNĄ I ZIEMNIACZANĄ

Dodajemy oba rodzaje mąki przesiane przez sitko. Delikatnie mieszamy.

4

PIECZEMY BISZKOPT

Gotowe ciasto na biszkopt przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni, wyrównując ciasto z wierzchu za pomocą płaskiej szpatułki. Delikatnie uderzamy blachą o blat.

5

ZWILŻAMY BISZKOPT

Upieczony, wciąż ciepły biszkopt przekładamy razem z papierem do pieczenia na drugą blachę wyłożoną wilgotną materiałową ściereczką. Z wierzchu nakrywamy ciasto drugą wilgotną ściereczką. Odstawiamy na ok. 10 minut.

6

NADZIEWAMY I ZWIJAMY ROLADĘ

Zwilżony biszkopt przekładamy na blat razem z papierem do pieczenia i nakładamy na niego podprażone jabłka. Rozprowadzamy je po całej powierzchni biszkoptu.

7

PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY

W rondelku łączymy wodę z cukrem. Zagotowujemy i gotujemy, aż uzyskamy przezroczysty syrop o temperaturze ok. 116-118°C. By sprawdzić temperaturę syropu, stosujemypróbę pióra. We wrzącym syropie zanurzamy drucik z pętelką. Jeśli po dmuchnięciu w drucik uzyskamy cukrowe bańki, możemy mieć pewność, że temperatura syropu jest odpowiednia.

8

PRZYGOTOWUJEMY BEZĘ WŁOSKĄ

Białka ubijamy w naczyniu robota, stopniowo dodając gorący syrop cukrowy. Całość ubijamy na sztywną, perłową, lśniącą masę.

9

DEKORUJEMY I PODAJEMY ROLADĘ

Dobrze schłodzoną roladę układamy na blacie i odwijamy z papieru do pieczenia.

10

OPALAMY BEZĘ

Końcówki bezowych dekoracji opalamy na złoty kolor za pomocą ręcznego palnika cukierniczego. Roladę dekorujemy z wierzchu cząstkami jabłka i listkami świeżej mięty. Opcjonalnie: podajemy z porcją ulubionych lodów i słodkim sosem, np. waniliowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2935,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

366,9 kcal

🥑

Tłuszcz

5,2 g

🌾

Węglowodany

73,4 g

🥬

Błonnik

7,5 g

💪

Białko

7,5 g

Podobne przepisy

Rolada jabłkowa - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl