Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie • przepis • składniki • przygotowanie
Kuchnia Lidla zaprasza na wielką ucztę. W roli głównej: pstrąg łososiowy.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ RODZYNKI
zalej sherry i odstaw na kwadrans.
PRZYGOTOWANIE OBIE POMARAŃCZE
szorujemy.
Z JEDNEJ POMARAŃCZY
zdejmujemy skórę, oczyszczamy ją z albedo.
Z POŁÓWKI WYCISKAMY
sok, drugą połówkę siekamy.
DRUGĄ POMARAŃCZĘ OBIERAMY
i „wyfiletowujemy” (wyciągamy miąższ, bez białych błonek).
UMYTE I OSUSZONE
ryby oprószamy solą i pieprzem.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
olej, smażymy ryby na rumiano.
ODSTAWIAMY W CIEPŁE
miejsce.
NA OSOBNĄ PATELNIĘ
wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy rodzynki wraz z sherry, kawałki pomarańczy i skórkę z pomarańczy oraz chili i rozgnieciony goździk.
CAŁY CZAS DELIKATNIE
mieszamy i gotujemy, aż sos się zredukuje (zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość).
USMAŻONĄ WCZEŚNIEJ RYBĘ
delikatnie wkładamy do sosu i krótko podgrzewamy.
JAK PODAWAĆ PODAJEMY
na gorąco z ryżem ugotowanym na sypko.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1984,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
496,2 kcal
Tłuszcz
28,4 g
Węglowodany
12,1 g
Błonnik
47,8 g
Białko
47,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaiserschmarrn – omlet z wiśniami
Popularne słodkie danie śniadaniowe prosto z Austrii. Jest pyszne, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil!

Cukinia w koperkowej marynacie
Nie tylko ogórki lubią koperek! Sprawdź, jak jego smak komponuje się z cukinią. Dzięki temu przepisowi w długie zimowe dni chętnie wrócisz do słoików pełnych letnich smaków.

Ciasto zebra – przepis
Ciasto, które wygląda jak zebra? Tak! Wypróbuj ten przepis i zaskocz gości oryginalnym wyglądem i smakowitym połączeniem jasnej i ciemnej masy. To prostsze, niż myślisz!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka warzywna z dressingiem z orzeszków ziemnych
Podsmażone cukinia, bakłażan, marchewka skąpane w dressingu z orzeszków ziemnych – łatwy przepis na udany posiłek!

Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki
Zobacz, jak przygotować pesto z prażonej dymki! Z dodatkiem świeżych ziół i orzechów, doskonale podkreśla smak młodego bobu.

Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Masz ochotę na coś orientalnego? Wypróbuj ten prosty przepis i zaproś aromatyczne smaki do swojego domu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
Faszerowane jaja to pyszna przekąska. Z sosem wielkanocnym smakują znakomicie!

Wegański krem ziołowy
Świetnie sprawdzi się na kanapkach, w naleśnikach lub jako dip do słonych przekąsek! Wegański krem ziołowy jest tak prosty, pyszny i uniwersalny, że często będziesz do niego wracać.

Orientalny gulasz jagnięcy z ciecierzycą
Przygotuj danie pełne bliskowschodnich aromatów. Doskonale doprawiona jagnięcina i chrupiąca cieciorka to jego mocne atuty!