lamotek.pl

Pomidory truskawkowe z marynowaną cebulką • przepis • składniki • przygotowanie

Wszystko to, co najpyszniejsze w sezonie letnim, czyli soczyste i słodkie pomidory truskawkowe podane z sosem z maślanki i szczypiorkowo-szpinakowej oliwy z marynowaną cebulką. Sprawdź, jak świetnie pasują do grillowanego mięsa, ryb, czy warzyw!

Pomidory truskawkowe z marynowaną cebulką

Wszystko to, co najpyszniejsze w sezonie letnim, czyli soczyste i słodkie pomidory truskawkowe podane z sosem z maślanki i szczypiorkowo-szpinakowej oliwy z marynowaną cebulką. Sprawdź, jak świetnie pasują do grillowanego mięsa, ryb, czy warzyw!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

szalotka - 4 szt.
ocet winny, biały - 150 ml
cukier - 6 łyżek
bazylia świeża - 2 gałązki
gruszka - 1 szt.
pieprz czarny - 2 szczypty
musztarda francuska - 2 łyżki
pomidor truskawkowy - 250 g
szczypiorek - 100 g
szpinak świeży - 50 g
oliwa z oliwek - 150 ml
maślanka - 150 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY OLIWĘ SZCZYPIORKOWO-SZPINAKOWĄ:
Szczypiorek i szpinak blendujemy, stopniowo dolewając oliwy. Następnie przelewamy ją do rondelka i podgrzewamy do momentu zagotowania. Gotową oliwę przelewamy przez sitko wyłożone gazą, do miski zanurzonej w wodzie z lodem.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Oliwę szczypiorkowo-szpinakową delikatnie mieszamy z maślanką.
3.MARYNUJEMY SZALOTKĘ Z GRUSZKĄ:
Na patelnię wlewamy ocet i dodajemy cukier. Szalotkę bardzo drobno siekamy i dodajemy do octu, jak tylko się zagotuje. Po chwili do cebulki dosypujemy bazylię. Gruszkę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy na patelnię. Całość gotujemy przez kilka minut, aż szalotka się zeszkli. Następnie wyjmujemy liście bazylii i przekładamy pozostałe składniki do miseczki.
4.DOPRAWIAMY MARYNOWANĄ SZALOTKĘ Z GRUSZKĄ:
Odcedzamy część syropu pozostałego po marynowaniu. Następnie całość doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i musztardą francuską i dokładnie mieszamy.
5.PODAJEMY POMIDORY:
Pomidory przekrawamy na pół i mieszamy z marynowaną szalotką. Na talerze nakładamy po kilka łyżek sosu i na nim układamy pomidory z marynowanymi dodatkami. Danie oprószamy solą do smaku i ozdabiamy listkami świeżej bazylii.
Pomidory truskawkowe z marynowaną cebulką

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY OLIWĘ SZCZYPIORKOWO-SZPINAKOWĄ

Szczypiorek i szpinak blendujemy, stopniowo dolewając oliwy. Następnie przelewamy ją do rondelka i podgrzewamy do momentu zagotowania. Gotową oliwę przelewamy przez sitko wyłożone gazą, do miski zanurzonej w wodzie z lodem.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Oliwę szczypiorkowo-szpinakową delikatnie mieszamy z maślanką.

3

MARYNUJEMY SZALOTKĘ Z GRUSZKĄ

Na patelnię wlewamy ocet i dodajemy cukier. Szalotkę bardzo drobno siekamy i dodajemy do octu, jak tylko się zagotuje. Po chwili do cebulki dosypujemy bazylię. Gruszkę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy na patelnię. Całość gotujemy przez kilka minut, aż szalotka się zeszkli. Następnie wyjmujemy liście bazylii i przekładamy pozostałe składniki do miseczki.

4

DOPRAWIAMY MARYNOWANĄ SZALOTKĘ Z GRUSZKĄ

Odcedzamy część syropu pozostałego po marynowaniu. Następnie całość doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i musztardą francuską i dokładnie mieszamy.

5

PODAJEMY POMIDORY

Pomidory przekrawamy na pół i mieszamy z marynowaną szalotką. Na talerze nakładamy po kilka łyżek sosu i na nim układamy pomidory z marynowanymi dodatkami. Danie oprószamy solą do smaku i ozdabiamy listkami świeżej bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1558,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

779,3 kcal

🥑

Tłuszcz

52,2 g

🌾

Węglowodany

70 g

🥬

Błonnik

7,5 g

💪

Białko

9,1 g

Podobne przepisy