Policzki wołowe • przepis • składniki • przygotowanie
Czy kiedykolwiek próbowałeś duszonych policzków wołowych? Tego wyjątkowego dania, które łączy w sobie delikatność i głębię powinien spróbować każdy. Nasz przepis pokaże Ci, jak krok po kroku przyrządzić ten wykwintny, a jednocześnie prosty posiłek. Zapraszamy!

Czas przygotowania
190 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY POLICZKI
Policzki myjemy, oczyszczamy z żyłek oraz błonek i osuszamy. Następnie delikatnie oprószamy je mąką z obu stron.
SMAŻYMY POLICZKI
Na patelni rozgrzewamy 20 ml oleju i łyżkę masła. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzucamy policzki i smażymy je z jednej i drugiej strony, aby lekko się zarumieniły. Patelnię z policzkami odstawiamy na bok.
KROIMY WARZYWA
Szalotki obieramy z łupiny i przekrawamy na pół. Marchew obieramy i kroimy wzdłuż, a potem dzielimy ją na kilka kawałków.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Do garnka wlewamy pozostały olej i dodajemy łyżkę masła. Gdy tłuszcz będzie gorący, dodajemy warzywa i smażymy przez kilka minut.
DODAJEMY MIĘSO
Do smażących się jarzyn dodajemy policzki, a następnie zalewamy wszystko winem i redukujemy je na średnim ogniu.
DODAJEMY BULION
Gdy wino prawie całkiem się zredukuje, dodajemy bulion, przyprawy oraz rozmaryn.
DUSIMY POLICZKI
Wszystko dusimy na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Zwykle trwa to ok. 2,5 godziny.
PODAJEMY POLICZKI
Gotowe policzki ściągamy z patelni na talerz, a z sosu wyciągamy ziarenka ziela oraz liście laurowe. Sos blendujemy. Policzki podajemy z ulubionymi dodatkami – np. puree ziemniaczanym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2535,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
845,2 kcal
Tłuszcz
45,1 g
Węglowodany
48,8 g
Błonnik
17,7 g
Białko
45,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gołąbki wigilijne
Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami to potrawa, która często gości na świątecznym stole w naszych domach. Ta bezmięsna potrawa bazująca na grzybach leśnych i kaszy stanowi lekką, ale jednocześnie sycącą alternatywę dla klasycznych gołąbków. Jak je zrobić? Odkryj nasz przepis!

Tarta z makiem
Gratka dla fanów maku! Słodka tarta z masą makową i mnóstwem bakalii!

Croque monsieur z serem gouda
Chrupiące tosty z serem i szynką to doskonały pomysł na śniadanie! Zarówno na Dzień Kobiet, jak i rodzinny poranek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką
Czekoladowy biszkopt i mus z owoców to połączenie, dla którego warto przygotować tort z przepisu Pawła! Tak udekorowane dzieło ozdobi każdy stół, bez względu na okazję.

Tarta z borówkami
Szukasz pomysłu na lekki, letni deser? Zaskocz swoich gości naszym przepisem na niewiarygodnie pyszną i prostą tartę z borówkami. Czasem to, co najprostsze bywa najsmaczniejsze! Nie czekaj i wypróbuj nasz przepis już teraz.

Kaczka w cydrze z goździkami i marchewką
Długo marynowane kacze uda, pieczone z aromatycznym sosem na bazie cydru, z miodem i goździkami. Do tego maślana marchewka i kasza owsiana. Pycha!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem
Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.

Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
Jesień zbliża się wielkimi krokami, a w lasach zaczynają pojawiać się grzyby. Ale nie na wszystkie trzeba czekać do września czy października! Lato to idealny czas na przyrządzanie dań z udziałem kurek, np. risotto z dodatkiem kurek. Jak przyrządzić to pyszne danie? Poznaj nasz sposób na delikatne, aksamitne risotto z kurkami!

Delikatny pstrąg z duszonymi warzywami
Soczyste, pachnące ziołami rybne roladki ułożone na duszonych warzywach. Doskonały pomysł na lekki i zdrowy obiad.