lamotek.pl

Baozi — azjatyckie bułeczki z wieprzowiną • przepis • składniki • przygotowanie

Miękkie, puszyste i wypełnione soczystym farszem bułeczki — baozi z wieprzowiną to danie, które potrafi rozkochać w sobie od pierwszego kęsa. Jak zrobić to orientalne danie? Poznaj nasz przepis na azjatyckie bułeczki na parze z wieprzowym farszem!

Baozi — azjatyckie bułeczki z wieprzowiną

Miękkie, puszyste i wypełnione soczystym farszem bułeczki — baozi z wieprzowiną to danie, które potrafi rozkochać w sobie od pierwszego kęsa. Jak zrobić to orientalne danie? Poznaj nasz przepis na azjatyckie bułeczki na parze z wieprzowym farszem!

Czas przygotowania
130 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 400 g
mleko 1,5% - 200 ml
drożdże świeże - 12 g
masło - 45 g
sól - 1 szczypta
mięso mielone wieprzowe - 500 g
ząbek czosnku - 2 szt.
sos sojowy - 2 łyżki
woda - 80 ml
cukier brązowy - 2 łyżeczki
cebula - 1 szt.
grzyby shiitake - 5 szt.
sos rybny - 2 łyżeczki
ocet ryżowy - 2 łyżeczki
kmin - 0,5 łyżeczki
kolendra świeża - 3 gałązki
jajko - 1 szt.
olej słonecznikowy - 2 łyżki
majonez - 80 g
limonka - 0,5 szt.
olej sezamowy - 1 łyżeczka
miód - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
sos sriracha - 0,5 łyżeczki
szczypiorek - 0,3 pęczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
W rondelku podgrzewamy delikatnie mleko, a potem rozpuszczamy w nim drożdże. W misce łączymy ze sobą sól, masło, mąkę oraz rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto. Miskę delikatnie smarujemy olejem sezamowym i zostawiamy w niej ciasto pod przykryciem na godzinę.
2.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Cebulę i czosnek obieramy z łupiny i drobno siekamy. Podsmażamy je na patelni z rozgrzanym olejem. Po chwili dodajemy także grzyby i mięso. Smażymy je na złoto.
3.DODAJEMY PRZYPRAWY I SOSY:
Mięso doprawiamy sosem sojowym i rybnym. Dodajemy także ocet ryżowy, kmin oraz cukier. Mieszamy. Całość zalewamy wodą i dusimy przez 6 minut, aż woda zredukuje swoją objętość. Pod koniec dodajemy posiekaną kolendrę. Mieszamy i podsmażamy jeszcze przez 3-4 minuty.
4.STUDZIMY FARSZ I DODAJEMY JAJKO:
Ściągamy patelnię z gazu. Rozbijamy jajko i dodajemy żółtko do farszu, a potem wszystko dokładnie mieszamy (białko można zużyć do jajecznicy lub innej potrawy).
5.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU:
W miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki. Dodajemy wyciśnięty sok z limonki. Całość mieszamy. Szczypiorek siekamy i także dodajemy do sosu.
6.NADZIEWAMY BAOZI:
Z ciasta formujemy 10 kulek, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Potem każdą kulkę wałkujemy, a na środku układamy farsz. Podważamy ścianki i kierujemy je ku górze, a potem zawijamy i powtarzamy czynność z wszystkimi baozi.
7.GOTUJEMY BAOZI:
W koszyku naczynia do gotowania na parze umieszczamy papier do pieczenia, a potem przekładamy na niego pierożki. Gotujemy przez ok. 16 minut, aż bułeczki zmiękną.
8.PODAJEMY BAOZI:
Gotowe baozi podajemy z naszym majonezowym sosem. Życzymy smacznego!
Baozi — azjatyckie bułeczki z wieprzowiną

Czas przygotowania

130 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

W rondelku podgrzewamy delikatnie mleko, a potem rozpuszczamy w nim drożdże. W misce łączymy ze sobą sól, masło, mąkę oraz rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto. Miskę delikatnie smarujemy olejem sezamowym i zostawiamy w niej ciasto pod przykryciem na godzinę.

2

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cebulę i czosnek obieramy z łupiny i drobno siekamy. Podsmażamy je na patelni z rozgrzanym olejem. Po chwili dodajemy także grzyby i mięso. Smażymy je na złoto.

3

DODAJEMY PRZYPRAWY I SOSY

Mięso doprawiamy sosem sojowym i rybnym. Dodajemy także ocet ryżowy, kmin oraz cukier. Mieszamy. Całość zalewamy wodą i dusimy przez 6 minut, aż woda zredukuje swoją objętość. Pod koniec dodajemy posiekaną kolendrę. Mieszamy i podsmażamy jeszcze przez 3-4 minuty.

4

STUDZIMY FARSZ I DODAJEMY JAJKO

Ściągamy patelnię z gazu. Rozbijamy jajko i dodajemy żółtko do farszu, a potem wszystko dokładnie mieszamy (białko można zużyć do jajecznicy lub innej potrawy).

5

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU

W miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki. Dodajemy wyciśnięty sok z limonki. Całość mieszamy. Szczypiorek siekamy i także dodajemy do sosu.

6

NADZIEWAMY BAOZI

Z ciasta formujemy 10 kulek, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Potem każdą kulkę wałkujemy, a na środku układamy farsz. Podważamy ścianki i kierujemy je ku górze, a potem zawijamy i powtarzamy czynność z wszystkimi baozi.

7

GOTUJEMY BAOZI

W koszyku naczynia do gotowania na parze umieszczamy papier do pieczenia, a potem przekładamy na niego pierożki. Gotujemy przez ok. 16 minut, aż bułeczki zmiękną.

8

PODAJEMY BAOZI

Gotowe baozi podajemy z naszym majonezowym sosem. Życzymy smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4023,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1341,2 kcal

🥑

Tłuszcz

76,2 g

🌾

Węglowodany

142 g

🥬

Błonnik

2,4 g

💪

Białko

54,6 g

Podobne przepisy