lamotek.pl

Polędwica wołowa z zielonym pieprzem i sosem waniliowym • przepis • składniki • przygotowanie

Długo pieczona polędwica z dodatkiem sosu pachnącego wanilią i makaronem z brokułami to danie w sam raz na uroczystą kolację.

Polędwica wołowa z zielonym pieprzem i sosem waniliowym

Długo pieczona polędwica z dodatkiem sosu pachnącego wanilią i makaronem z brokułami to danie w sam raz na uroczystą kolację.

Czas przygotowania
170 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

brokuł - 500 g
pieprz czarny - 1 szczypta
masło klarowane - 2 łyżki
olej - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
szalotka - 3 szt.
wanilia - 1,5 g
bulion wołowy - 300 ml
makaron tagliatelle - 200 g
polędwica wołowa - 600 g
śmietana 30% - 150 g
pieprz zielony - 4 łyżeczki
Sherry - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.WYCIĄGAMY POLĘDWICĘ Z LODÓWKI:
Polędwicę na 30-60 minut przed przygotowaniem wyjmujemy z lodówki, aby osiągnęła temperaturę pokojową.
2.PIECZEMY POLĘDWICĘ WOŁOWĄ:
Piekarnik z płytkim naczyniem żaroodpornym w środku podgrzewamy do temperatury 80°C. Mięso myjemy i osuszamy. Podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym z wszystkich stron przez ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do naczynia żaroodpornego w piekarniku (patelnię z tłuszczem odstawiamy na bok) i wkładamy termometr do mięsa zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia. Mięso pieczemy przez 130-140 minut aż do osiągnięcia temperatury wewnętrznej 55-58°C. W miarę możliwości w czasie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Brokuły dzielimy na małe różyczki. Gdy mięso jest gotowe, szalotki podsmażamy na rozgrzanym oleju aż do zeszklenia. Dolewamy sherry i bulion. Dodajemy śmietanę, lekko rozgnieciony zielony pieprz i nasionka laski wanilii. Przez chwilę dusimy aż do zgęstnienia.
4.GOTUJEMY MAKARON Z BROKUŁAMI:
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. 6-8 minut przed końcem gotowania dodajemy brokuły i gotujemy.
5.PODAJEMY DANIE:
Sos doprawiamy do smaku. Makaron i brokuły odcedzamy. Polędwicę kroimy na kawałki i podajemy z makaronem i brokułami.
Polędwica wołowa z zielonym pieprzem i sosem waniliowym

Czas przygotowania

170 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYCIĄGAMY POLĘDWICĘ Z LODÓWKI

Polędwicę na 30-60 minut przed przygotowaniem wyjmujemy z lodówki, aby osiągnęła temperaturę pokojową.

2

PIECZEMY POLĘDWICĘ WOŁOWĄ

Piekarnik z płytkim naczyniem żaroodpornym w środku podgrzewamy do temperatury 80°C. Mięso myjemy i osuszamy. Podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym z wszystkich stron przez ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do naczynia żaroodpornego w piekarniku (patelnię z tłuszczem odstawiamy na bok) i wkładamy termometr do mięsa zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia. Mięso pieczemy przez 130-140 minut aż do osiągnięcia temperatury wewnętrznej 55-58°C. W miarę możliwości w czasie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Brokuły dzielimy na małe różyczki. Gdy mięso jest gotowe, szalotki podsmażamy na rozgrzanym oleju aż do zeszklenia. Dolewamy sherry i bulion. Dodajemy śmietanę, lekko rozgnieciony zielony pieprz i nasionka laski wanilii. Przez chwilę dusimy aż do zgęstnienia.

4

GOTUJEMY MAKARON Z BROKUŁAMI

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. 6-8 minut przed końcem gotowania dodajemy brokuły i gotujemy.

5

PODAJEMY DANIE

Sos doprawiamy do smaku. Makaron i brokuły odcedzamy. Polędwicę kroimy na kawałki i podajemy z makaronem i brokułami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2503,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

625,8 kcal

🥑

Tłuszcz

26,3 g

🌾

Węglowodany

51 g

🥬

Błonnik

46,4 g

💪

Białko

46,4 g

Podobne przepisy