Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie
Nic nie smakuje lepiej od ciepłego ciasta z jabłkami! Wypróbuj przepis Pawła!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DO POSIEKANYCH SKŁADNIKÓW DODAJEMY ORZECHY
Orzechy laskowe miksujemy na mączkę. Przesypujemy je na deskę bądź blat. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka, które dodajemy do orzechów. Przesiewamy cukier puder i mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, sól – mieszamy składniki nożem. Dodajemy masło. Całość siekamy. Dodajemy jajko i ponownie siekamy. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć, zagniatamy ciasto – formujemy i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
SMAŻYMY JABŁKA, RODZYNKI I ORZECHY
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Większość jabłek kroimy w kostkę i przekładamy je do miski. Pozostałą część kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny.
ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO, SPÓD UMIESZCZAMY
W FORMIE I NACINAMY NOŻEM: Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną chowamy do lodówki, drugą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, delikatnie posypując z wierzchu mąką. Wraz z papierem kładziemy na dno tortownicy. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut.
NAKŁADAMY FARSZ I PIECZEMY
Do farszu jabłkowego dosypujemy rodzynki, orzechy oraz dodajemy odrobinę soku z cytryny. Całość mieszamy. Drugą część kruchego ciasta rozwałkowujemy między dwoma warstwami papieru do pieczenia, tak by miało średnicę równą średnicy tortownicy. Farsz nakładamy na wypieczony kruchy spód i przykrywamy kawałkiem kruchego ciasta. Oddzielamy białko od żółtka. Białkiem smarujemy wierzch ciasta, a następnie posypujemy delikatnie cukrem trzcinowym. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4360,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
363,4 kcal
Tłuszcz
22,9 g
Węglowodany
34,1 g
Błonnik
8,9 g
Białko
8,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka ryżowa z warzywami i kurczakiem
Połączenie ryżu i warzyw sprawdza się zawsze – tym bardziej warto po nie sięgnąć, by przygotować prostą i szybką zapiekankę ryżową. Jest idealna, gdy brakuje Ci pomysłu na obiad. Spróbuj jej!

Muffinki śniadaniowe z warzywami i prosciutto
Wytrawne muffinki bez mąki? Jak najbardziej! Takie właśnie są muffinki jajeczne z dodatkiem sera cheddar, szpinaku i aromatycznego prosciutto. Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na śniadanie.

Dip z fety z pieczonymi pomidorkami
Idealny dip na każdą imprezę? To musi być dip z fety! Ten puszysty krem w stylu greckim nie ma sobie równych. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do naprawdę wielu przekąsek, a także jako samodzielne danie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Hummus grzybowy
Nietypowe połączenie smaków – wyrazisty hummus z dodatkiem kremu grzybowego! To niesamowicie pyszne danie ma szansę zagościć na Twoim świątecznym stole.

Chorwacki pilaw z jagnięciną
Jaka jest kuchnia w stylu chorwackim Aromatyczna, różnorodna, zakochana w ryżu i doskonałym mięsie! Poznaj ją lepiej, przygotowując pilaw z jagnięciną!

Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
Tym razem w roli głównej soczysty indyk nacierany aromatycznymi ziołami i podawany z pyszną kaszą gryczaną.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa z fasolki szparagowej
Prawdziwe smaki lata i dzieciństwa! Przygotuj letnią zupę z fasolką i pulpecikami wg przepisu Karola, by przywołać wspomnienia prostej i pysznej kuchni mamy oraz babci.

Zupa z zielonych szparagów z kiełkami i twarogiem
W tej zupie wędzony twaróg doskonale podkreśla delikatny smak zielonych szparagów. Niech talerze wypełni wiosna dzięki przepisowi Kingi na szparagowy krem z białym serem i kiełkami!

Wegetariańskie bowls z dressingiem miętowym
W miskach pełnych mocy nie może zabraknąć warzyw i owoców! Daria podaje je z kaszą, ciecierzycą i miętowo-jogurtowym dressingiem. Chrupnij i sprawdź, jak smakują!