Masło czosnkowe • przepis • składniki • przygotowanie
Masło czosnkowe to aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, nadając im wyjątkowego charakteru i niesamowitego zapachu. Intensywny smak czosnku w połączeniu z kremowym masłem stanowi doskonałą bazę do różnych kulinarnych eksperymentów. Takie masło jest niezwykle proste w przygotowaniu, dlatego warto przyrządzić je samemu w domu.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY CZOSNEK
Czosnek starannie oczyść, a następnie odetnij z niego górną część, aby odsłonić ząbki. Potem posól czosnek, skrop go oliwą i owiń folią aluminiową. Czosnek ułóż na ruszcie grilla, by upiekł się przy okazji pieczenia innych grillowych dań. Czosnek powinien spędzić na grillu 30 minut. Obróć go w połowie pieczenia.
WYCIĄGAMY CZOSNEK Z PIECA
Zdejmij czosnek z grilla i odwiń go z folii. Pozwól mu chwilę przestygnąć (ok. 10 minut), a następnie wyciśnij upieczone ząbki z łupinek wprost do miski.
DODAJEMY MASŁO
Do miski dodaj miękkie masło.
DODAJEMY ZIOŁA
Koperek i pietruszkę opłucz pod bieżącą wodą i osusz, a potem drobno posiekaj i wrzuć do miski.
MIKSUJEMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Gdy wszystkie składniki znajdą się w misce, zmiksuj je na niskich obrotach. W ten sposób masło zostanie dodatkowo napowietrzone, dzięki czemu zyska jeszcze gładszą i przyjemniejszą konsystencję.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1616,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
202 kcal
Tłuszcz
21 g
Węglowodany
2,8 g
Błonnik
0,3 g
Białko
0,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Walentynkowy budyń czekoladowy
Tradycyjny deser w eleganckim wydaniu. Cudowny zapach czekolady i niepowtarzalny, intensywny smak podbija serca!

Sałatka krabowa z makaronem ryżowym
Jest szybka i pyszna, więc stworzona do tego, by podać ją na sylwestrowej imprezie! Sałatka krabowa z makaronem ryżowym to chrupiące warzywa i wyjątkowy dressing: połączenie godne wielkiego świętowania!

Dorsz z piekarnika w czosnku i cytrynie
Soczyste kawałki dorsza upieczone w paprykowo-czosnkowej marynacie w postaci pasty to idealny pomysł na obiad.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pascha
Pascha, czyli tradycyjna potrawa wielkanocna przygotowywana z mleka, z dodatkiem bakalii. Chociaż ze względu na długi czas chłodzenia wymaga sporo cierpliwości, naprawdę warto ją przygotować!

Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem
Eleganckie ciasto czekoladowe z migdałami i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Zaskakująco smaczne i proste w wykonaniu!

Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
Pyszny chleb pszenno-żytni na domowym zakwasie, z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek. To wyjątkowe pieczywo, które urozmaici niejedno śniadanie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jajka zapiekane w formie na muffiny
Oto przepis dla każdego fana jajek na śniadanie! Pieczone, otulone szynką z dodatkiem papryki i szczypiorku, podane na chrupiącym toście!

Koreczki z łososiem
Imprezowa przekąska na szybko: klasyczne połączenie łososia, serka, ciemnego pieczywa i oliwek w prostych koreczkach, które smakują każdemu! Zaspokoją pierwszy głód gości i szybko znikną z talerza.

Cannoli z ricottą i pistacjami
Deser w stylu sycylijskim, w którym spotykają się klasyczne południowe smaki: krem na bazie ricotty, chrupiące wafelki cannoli i pistacje. Spróbuj, a będziesz do nich wracać!