Piernik świąteczny • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto z przyprawami korzennymi przekładane powidłami z cynamonem i aromatem pomarańczy. Pachnie i smakuje cudownie!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
MASŁO: potrzebne do przygotowania polewy wyjmij z lodówki odpowiednio wcześniej tak, aby w momencie przygotowania było bardzo miękkie.
PRZYGOTOWANIE W GARNKU
na małym ogniu rozpuszczamy masło, kuwerturę czekoladową, miód.
DODAJEMY GWIAZDKI ANYŻU,
laski cynamonu i przyprawę do piernika. MIESZAMY.
CAŁOŚĆ MOCNO PODGRZEWAMY,
(do około 60-70°C), ale nie zagotowujemy.
NASTĘPNIE ZESTAWIAMY Z
ognia i studzimy do temperatury 30-35°C.
USUWAMY GWIAZDKI ANYŻU
i laski cynamonu.
JAJKA UBIJAMY Z
cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą masę.
MĄKĘ, MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ
oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, a następnie łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową.
CAŁOŚĆ WLEWAMY DO
formy (40 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
PIECZEMY W TEMPERATURZE
160°C (termoobieg) przez 35-40 minut. UPIECZONE CIASTO: studzimy.
POWIDŁA W GARNKU
łączymy wszystkie składniki, gotujemy, mieszając na małym ogniu.
DOPROWADZAMY DO ZAGOTOWANIA
− konsystencja powinna być odpowiednia do smarowania.
WYJMUJEMY LASKI CYNAMONU
i miksujemy.
STUDZIMY POWIDŁA I
przekładamy nimi piernik.
POLEWA ŚMIETANKĘ ZAGOTOWUJEMY
i dodajemy pokruszoną czekoladę deserową.
MIESZAMY DO MOMENTU
rozpuszczenia się czekolady. NASTĘPNIE DODAJEMY MIĘKKIE: masło. CAŁOŚĆ STARANNIE: mieszamy.
POLEWAMY PIERNIK OSTUDZONĄ
polewą czekoladową, rozprowadzamy ją dokładnie z każdej strony.
JAK PODAWAĆ PIERNIK
możemy udekorować dowolnymi artykułami dekoracyjnymi (np.
BIAŁYMI GWIAZDKAMI).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5601,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
700,2 kcal
Tłuszcz
34,2 g
Węglowodany
91,4 g
Błonnik
2,9 g
Białko
9,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.

Wegańskie ciasteczka śniadaniowe bez cukru
Wypróbuj przepis na te pyszne i pożywne ciasteczka wegańskie! Idealne solo lub jako dodatek do jogurtu i owoców.

Sałatka krabowa z makaronem ryżowym
Jest szybka i pyszna, więc stworzona do tego, by podać ją na sylwestrowej imprezie! Sałatka krabowa z makaronem ryżowym to chrupiące warzywa i wyjątkowy dressing: połączenie godne wielkiego świętowania!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Czekoladowe ciasteczka z masą krówkową
Orzechowa masa krówkowa ukryta w podwójnym, czekoladowym ciastku! Wypróbuj przepis!

Barszcz czerwony z uszkami
Domowy zakwas i własnoręcznie ulepione uszka z farszem z kapusty i grzybów – oto Święta na talerzu, czyli składniki klasycznego barszczu czerwonego Karola!

Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
Szukasz pomysłu na szybki obiad lub lunch do pracy? Spróbuj chrupiących placków z cukinii z dodatkiem świeżych ziół i sera koziego, polanych sosem pomidorowym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Uda gęsie w sosie porzeczkowym
Czarne porzeczki, miód pitny, boczek i pachnący rozmaryn. To przepis Karola Okrasy na sos idealny do ud gęsich!

Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
Domowy obiad inny niż zwykle? Na specjalną okazję podaj pieczeń z dzika w sosie myśliwskim, która świetnie komponuje się z pyzami i surówką z modrej kapusty. Pycha!

Brownie z masłem orzechowym
Klasyka kuchni w stylu Amerykańskim w wydaniu Pawła Małeckiego – brownie z syropem klonowym i masłem orzechowym!