lamotek.pl

Marmolada z fig i wanilii • przepis • składniki • przygotowanie

Słodki smak fig komponujący się z nutą wanilii to idealny pomysł na dodatek do naleśników, omletów czy nawet mięs.

Marmolada z fig i wanilii

Słodki smak fig komponujący się z nutą wanilii to idealny pomysł na dodatek do naleśników, omletów czy nawet mięs.

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 400 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
cytryna - 1 szt.
figa - 0,5 kg

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE FIGI MYJEMY:
i kroimy w plasterki.
2.PRZEKŁADAMY DO GARNKA:
lub na głęboką patelnię.
3.DODAJEMY CUKIER, CUKIER:
wanilinowy, sok z cytryny.
4.PATELNIĘ PRZYKRYWAMY I:
odstawiamy na godzinę, by smaki się „przegryzły”.
5.PO TYM CZASIE:
całość gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na noc do lodówki.
6.NASTĘPNEGO DNIA PONOWNIE:
przekładamy figi na patelnię i gotujemy marmoladę około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
7.GOTOWĄ MARMOLADĘ PRZEKŁADAMY:
do wyparzonych słoiczków.
Marmolada z fig i wanilii

Czas przygotowania

105 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE FIGI MYJEMY

i kroimy w plasterki.

2

PRZEKŁADAMY DO GARNKA

lub na głęboką patelnię.

3

DODAJEMY CUKIER, CUKIER

wanilinowy, sok z cytryny.

4

PATELNIĘ PRZYKRYWAMY I

odstawiamy na godzinę, by smaki się „przegryzły”.

5

PO TYM CZASIE

całość gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na noc do lodówki.

6

NASTĘPNEGO DNIA PONOWNIE

przekładamy figi na patelnię i gotujemy marmoladę około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

7

GOTOWĄ MARMOLADĘ PRZEKŁADAMY

do wyparzonych słoiczków.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1986,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

124,2 kcal

🥑

Tłuszcz

0,1 g

🌾

Węglowodany

32,2 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

0,3 g

Podobne przepisy