lamotek.pl

Picatta wieprzowa z sosem pomidorowym i purée z cukinii • przepis • składniki • przygotowanie

Kiedy znudzą Ci się schabowe, przygotuj potrawę, którą na południu Europy nazywają picatta. Jej smak mile Cię zaskoczy.

Picatta wieprzowa z sosem pomidorowym i purée z cukinii

Kiedy znudzą Ci się schabowe, przygotuj potrawę, którą na południu Europy nazywają picatta. Jej smak mile Cię zaskoczy.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

natka pietruszki - 5 g
mięso wieprzowe schab - 720 g
oliwki czarne - 30 g
cukier - 1 szczypta
olej rzepakowy - 4 łyżki
przecier pomidorowy - 300 ml
wino czerwone - 100 ml
jajko - 4 szt.
grana padano, tarty - 120 g
mąka pszenna - 60 g
cebula - 1 szt.
ziemniak - 2 szt.
cukinia - 6 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ TARKĘ PRZYGOTUJ:
wcześniej Ziemniaki obierz, umyj pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości.
2.ODCEDŹ, ODSTAW DO:
wystudzenia.
3.PURÉE ROZGRZEWAMY OLIWĘ:
na patelni i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę – smażymy ok. 2 MINUT.
4.DODAJEMY CUKINIĘ POKROJONĄ:
w talarki o grubości ok.
5.2 CM I:
smażymy ok. 10 MINUT, DODAJEMY: drobno posiekany czosnek. CAŁOŚĆ CHWILĘ: smażymy.
6.PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ I:
dusimy przez 10 minut (jeśli cukinie nadal będą puszczać wodę czas duszenia wydłużamy nawet do 30 minut), co chwilę mieszając. CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY: solą.
7.JEŚLI NA PATELNI:
pojawi się zbyt dużo wody, zdejmujemy pokrywkę.
8.DODAJEMY UGOTOWANE ZIEMNIAKI,:
chwilę mieszamy, a następnie miksujemy.
9.DODAJEMY 4 ŁYŻKI:
śmietany, gotujemy na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji purée.
10.PRZYPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM:
i gałką muszkatołową.
11.SOS W RONDELKU:
rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę; kiedy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek.
12.CAŁOŚĆ SMAŻYMY MNIEJ:
więcej 2-3 minuty.
13.NASTĘPNIE WLEWAMY WINO,:
czekamy, aż częściowo odparuje, dodajemy przecier pomidorowy, gotujemy na małym ogniu ok. 10 MINUT, DOPRAWIAMY: solą, pieprzem i cukrem.
14.NA KONIEC DODAJEMY:
pokrojone w talarki oliwki, w dalszym ciągu gotujemy wszystkie składniki przez 5 minut.
15.PANIERKA DO MISKI:
dodajemy jajka, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy, dodajemy starty na tarce ser grana padano.
16.DO DRUGIEGO NACZYNIA:
wrzucamy mąkę.
17.UMYTE, OSUSZONE I:
oczyszczone z błonek plastry schabu doprawiamy z dwóch stron pieprzem i solą.
18.NASTĘPNIE SCHAB OBTACZAMY:
w mące i serowej panierce. SMAŻYMY Z KAŻDEJ: strony ok.
19.2-3 MINUT NA:
średnim ogniu.
20.JAK PODAWAĆ NA:
talerz wykładamy purée i sos pomidorowo-oliwkowy, następnie nakładamy wysmażone plastry schabu.
21.DEKORUJEMY NATKĄ:
pietruszki.
Picatta wieprzowa z sosem pomidorowym i purée z cukinii

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ TARKĘ PRZYGOTUJ

wcześniej Ziemniaki obierz, umyj pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości.

2

ODCEDŹ, ODSTAW DO

wystudzenia.

3

PURÉE ROZGRZEWAMY OLIWĘ

na patelni i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę – smażymy ok. 2 MINUT.

4

DODAJEMY CUKINIĘ POKROJONĄ

w talarki o grubości ok.

5

2 CM I

smażymy ok. 10 MINUT, DODAJEMY: drobno posiekany czosnek. CAŁOŚĆ CHWILĘ: smażymy.

6

PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ I

dusimy przez 10 minut (jeśli cukinie nadal będą puszczać wodę czas duszenia wydłużamy nawet do 30 minut), co chwilę mieszając. CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY: solą.

7

JEŚLI NA PATELNI

pojawi się zbyt dużo wody, zdejmujemy pokrywkę.

8

DODAJEMY UGOTOWANE ZIEMNIAKI,

chwilę mieszamy, a następnie miksujemy.

9

DODAJEMY 4 ŁYŻKI

śmietany, gotujemy na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji purée.

10

PRZYPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM

i gałką muszkatołową.

11

SOS W RONDELKU

rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę; kiedy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek.

12

CAŁOŚĆ SMAŻYMY MNIEJ

więcej 2-3 minuty.

13

NASTĘPNIE WLEWAMY WINO,

czekamy, aż częściowo odparuje, dodajemy przecier pomidorowy, gotujemy na małym ogniu ok. 10 MINUT, DOPRAWIAMY: solą, pieprzem i cukrem.

14

NA KONIEC DODAJEMY

pokrojone w talarki oliwki, w dalszym ciągu gotujemy wszystkie składniki przez 5 minut.

15

PANIERKA DO MISKI

dodajemy jajka, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy, dodajemy starty na tarce ser grana padano.

16

DO DRUGIEGO NACZYNIA

wrzucamy mąkę.

17

UMYTE, OSUSZONE I

oczyszczone z błonek plastry schabu doprawiamy z dwóch stron pieprzem i solą.

18

NASTĘPNIE SCHAB OBTACZAMY

w mące i serowej panierce. SMAŻYMY Z KAŻDEJ: strony ok.

19

2-3 MINUT NA

średnim ogniu.

20

JAK PODAWAĆ NA

talerz wykładamy purée i sos pomidorowo-oliwkowy, następnie nakładamy wysmażone plastry schabu.

21

DEKORUJEMY NATKĄ

pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3780,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

945,0 kcal

🥑

Tłuszcz

54,7 g

🌾

Węglowodany

49,0 g

🥬

Błonnik

61,2 g

💪

Białko

61,2 g

Podobne przepisy