lamotek.pl

Pesto z rukoli • przepis • składniki • przygotowanie

Pesto z rukoli to jeden z niezwykle pysznych wariantów klasycznego pesto alla Genovese. Wymiana delikatnej bazylii na intensywną, lekko pikantną rukolę dodaje pesto charakteru, czyniąc je idealnym dodatkiem do wielu potraw. Jak przygotować pyszne pesto na bazie rukoli? Poznaj nasz przepis!

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli to jeden z niezwykle pysznych wariantów klasycznego pesto alla Genovese. Wymiana delikatnej bazylii na intensywną, lekko pikantną rukolę dodaje pesto charakteru, czyniąc je idealnym dodatkiem do wielu potraw. Jak przygotować pyszne pesto na bazie rukoli? Poznaj nasz przepis!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

rukola - 60 g
oliwa extra virgin - 70 ml
orzeszki piniowe - 60 g
parmezan - 30 g
ser pecorino - 30 g
ząbek czosnku - 2 szt.
sól - 0,75 g
pieprz czarny - 0,5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Liście rukoli wyłóż na sito i umyj, a potem osusz ręcznikiem papierowym. Czosnek obierz z łupinki.
2.ROZGNIATAMY SKŁADNIKI:
Do moździerza włóż orzeszki oraz czosnek i rozgnieć wszystko na gładką masę. Po chwili dodaj także rukolę i wtłocz ją w masę.
3.DODAJEMY OLIWĘ:
Gdy rozgniatana masa stanie się gładka, zacznij powoli dodawać oliwę. Pesto powinno zacząć robić się kremowe.
4.DODAJEMY PARMEZAN:
Zetrzyj na tarce parmezan i zacznij powoli wtłaczać go do kremowej masy.
5.DOPRAWIAMY PESTO:
Gdy parmezan całkiem połączy się z resztą składników, możesz przyprawić pesto solą oraz pieprzem i wymieszać.
6.PRZEKŁADAMY PESTO DO SŁOIKA:
Gotowe, aromatyczne pesto przełóż do słoika. Polej wierzch odrobiną oliwy, aby zapobiec utlenianiu się zielonego barwnika.
Pesto z rukoli

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Liście rukoli wyłóż na sito i umyj, a potem osusz ręcznikiem papierowym. Czosnek obierz z łupinki.

2

ROZGNIATAMY SKŁADNIKI

Do moździerza włóż orzeszki oraz czosnek i rozgnieć wszystko na gładką masę. Po chwili dodaj także rukolę i wtłocz ją w masę.

3

DODAJEMY OLIWĘ

Gdy rozgniatana masa stanie się gładka, zacznij powoli dodawać oliwę. Pesto powinno zacząć robić się kremowe.

4

DODAJEMY PARMEZAN

Zetrzyj na tarce parmezan i zacznij powoli wtłaczać go do kremowej masy.

5

DOPRAWIAMY PESTO

Gdy parmezan całkiem połączy się z resztą składników, możesz przyprawić pesto solą oraz pieprzem i wymieszać.

6

PRZEKŁADAMY PESTO DO SŁOIKA

Gotowe, aromatyczne pesto przełóż do słoika. Polej wierzch odrobiną oliwy, aby zapobiec utlenianiu się zielonego barwnika.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

669 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

167,2 kcal

🥑

Tłuszcz

14,8 g

🌾

Węglowodany

3,7 g

🥬

Błonnik

0,9 g

💪

Białko

6,9 g

Podobne przepisy