lamotek.pl

Pasztet z ryby z pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie

Wyborny pasztet łączący w sobie wyrazisty smak pstrąga z delikatną pieczarkową nutą i mieszanką aromatycznych przypraw.

Pasztet z ryby z pieczarkami

Wyborny pasztet łączący w sobie wyrazisty smak pstrąga z delikatną pieczarkową nutą i mieszanką aromatycznych przypraw.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

chleb razowy - 60 g
ząbek czosnku - 2 szt.
pstrąg, filet - 1 kg
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
jajko - 4 szt.
masło - 2 łyżki
natka pietruszki - 20 g
pieczarka - 300 g
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 50 ml
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 łyżeczka
cebula - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PIEKARNIK NAGRZAĆ:
do 180°C Przygotuj wcześniej 2 jajka ugotuj na twardo.
2.CHLEB NAMOCZ W:
mleku.
3.PRZYGOTOWANIE PSTRĄGI W:
środku i na zewnątrz nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
4.CEBULĘ KROIMY W:
ćwiartki, zawinąć w folię razem z rybą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez mniej więcej 30 minut.
5.WYJMUJEMY RYBĘ Z:
folii, ostudzamy.
6.PIECZARKI KROIMY W:
plastry.
7.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
masło, smażymy pieczarki razem z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.
8.CHLEB MOCZYMY W:
mleku.
9.OSTUDZONĄ RYBĘ, CEBULĘ,:
2/3 usmażonych pieczarek, odciśnięty z mleka chleb oraz jaja na twardo mielimy w maszynce do mięsa.
10.MASĘ MIESZAMY Z:
surowymi jajkami, resztą pieczarek.
11.NATKĘ PIETRUSZKI:
siekamy.
12.MASĘ DOPRAWIAMY POSIEKANĄ:
pietruszką, tymiankiem, papryką, pieprzem, solą i niewielką ilością gałki muszkatołowej.
13.DOKŁADNIE MIESZAMY, NAJLEPIEJ:
ręką.
14.FOREMKĘ (KEKSÓWKĘ) WYKŁADAMY:
pergaminem lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
15.MASĘ PRZEKŁADAMY DO:
foremki.
16.WYRÓWNUJEMY DOKŁADNIE WIERZCH:
dłonią, zwilżoną wodą.
17.PIECZEMY OKOŁO 30:
minut.
Pasztet z ryby z pieczarkami

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PIEKARNIK NAGRZAĆ

do 180°C Przygotuj wcześniej 2 jajka ugotuj na twardo.

2

CHLEB NAMOCZ W

mleku.

3

PRZYGOTOWANIE PSTRĄGI W

środku i na zewnątrz nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

4

CEBULĘ KROIMY W

ćwiartki, zawinąć w folię razem z rybą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez mniej więcej 30 minut.

5

WYJMUJEMY RYBĘ Z

folii, ostudzamy.

6

PIECZARKI KROIMY W

plastry.

7

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

masło, smażymy pieczarki razem z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.

8

CHLEB MOCZYMY W

mleku.

9

OSTUDZONĄ RYBĘ, CEBULĘ,

2/3 usmażonych pieczarek, odciśnięty z mleka chleb oraz jaja na twardo mielimy w maszynce do mięsa.

10

MASĘ MIESZAMY Z

surowymi jajkami, resztą pieczarek.

11

NATKĘ PIETRUSZKI

siekamy.

12

MASĘ DOPRAWIAMY POSIEKANĄ

pietruszką, tymiankiem, papryką, pieprzem, solą i niewielką ilością gałki muszkatołowej.

13

DOKŁADNIE MIESZAMY, NAJLEPIEJ

ręką.

14

FOREMKĘ (KEKSÓWKĘ) WYKŁADAMY

pergaminem lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

15

MASĘ PRZEKŁADAMY DO

foremki.

16

WYRÓWNUJEMY DOKŁADNIE WIERZCH

dłonią, zwilżoną wodą.

17

PIECZEMY OKOŁO 30

minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

836,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

209,2 kcal

🥑

Tłuszcz

11,3 g

🌾

Węglowodany

16,9 g

🥬

Błonnik

10,9 g

💪

Białko

10,9 g

Podobne przepisy