lamotek.pl

Ryba po japońsku • przepis • składniki • przygotowanie

Ryba po japońsku, czyli ryba w pomidorach z dodatkiem papryki konserwowej i ogórka konserwowego. Danie to łączy w sobie smak umami kojarzący się z kuchnią Dalekiego Wschodu ze smakami znanymi z naszej rodzimej kuchni polskiej. Smażona ryba zatopiona w słodko-kwaśnym sosem z nutą pikantności idealnie sprawdzi się na szybką przekąskę, jak i wigilijny stół. Jak przygotować rybę po japońsku?

Ryba po japońsku

Ryba po japońsku, czyli ryba w pomidorach z dodatkiem papryki konserwowej i ogórka konserwowego. Danie to łączy w sobie smak umami kojarzący się z kuchnią Dalekiego Wschodu ze smakami znanymi z naszej rodzimej kuchni polskiej. Smażona ryba zatopiona w słodko-kwaśnym sosem z nutą pikantności idealnie sprawdzi się na szybką przekąskę, jak i wigilijny stół. Jak przygotować rybę po japońsku?

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

dorsz filet - 600 g
mąka pszenna - 100 g
papryka konserwowa - 5 szt.
ogórek konserwowy - 4 szt.
cebula - 2 szt.
jajko - 1 szt.
koncentrat pomidorowy - 150 g
passata pomidorowa - 100 g
woda - 130 ml
cukier - 30 g
ocet - 40 ml
olej - 40 ml
sól - 3 g
pieprz czarny - 0,5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FILETY:
W miseczce roztrzep jajko, a na talerz wysyp mąkę. Filety najpierw dopraw solą i pieprzem, potem zanurz w jajku i w mące. Powtórz tę czynność ze wszystkimi kawałkami ryb.
2.SMAŻYMY FILETY:
Na patelni rozgrzej olej (40 ml), a potem włóż na tłuszcz filety. Smaż rybę z każdej strony przez kilka minut, aby uzyskała lekko złoty kolor.
3.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO RYBY:
Cebulę obierz i pokrój w pióra. Paprykę i ogórki pokrój w paski. W garnku rozgrzej 20 ml oleju, a potem dodaj składniki. Podsmażaj przez 2-3 minut, a w międzyczasie przygotuj zalewę.
4.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ POD ZALEWĘ:
Do wysokiego naczynia wlej wodę, cukier, ocet, sól i pieprz i wszystko zamieszaj.
5.DODAJEMY PASSATĘ I KONCENTRAT:
Do płynnych składników dodaj passatę oraz koncentrat, a następnie olej i wszystko dokładnie wymieszaj.
6.DODAJEMY ZALEWĘ DO GARNKA:
Gotową zalewę wlej do garnka, tak aby przykryła warzywa i zamieszaj. Gotuj przez 5-6 minut.
7.UKŁADAMY SKŁADNIKI W SZKLANYM NACZYNIU:
Część zalewy z warzywami wlej na spód naczynia, następnie ułóż w nim usmażoną rybę, ponownie zalej i tak do momentu, aż skończą Ci się wszystkie składniki. Odstaw w chłodne miejsce do wystygnięcia i połączenia się składników.
Ryba po japońsku

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FILETY

W miseczce roztrzep jajko, a na talerz wysyp mąkę. Filety najpierw dopraw solą i pieprzem, potem zanurz w jajku i w mące. Powtórz tę czynność ze wszystkimi kawałkami ryb.

2

SMAŻYMY FILETY

Na patelni rozgrzej olej (40 ml), a potem włóż na tłuszcz filety. Smaż rybę z każdej strony przez kilka minut, aby uzyskała lekko złoty kolor.

3

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO RYBY

Cebulę obierz i pokrój w pióra. Paprykę i ogórki pokrój w paski. W garnku rozgrzej 20 ml oleju, a potem dodaj składniki. Podsmażaj przez 2-3 minut, a w międzyczasie przygotuj zalewę.

4

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ POD ZALEWĘ

Do wysokiego naczynia wlej wodę, cukier, ocet, sól i pieprz i wszystko zamieszaj.

5

DODAJEMY PASSATĘ I KONCENTRAT

Do płynnych składników dodaj passatę oraz koncentrat, a następnie olej i wszystko dokładnie wymieszaj.

6

DODAJEMY ZALEWĘ DO GARNKA

Gotową zalewę wlej do garnka, tak aby przykryła warzywa i zamieszaj. Gotuj przez 5-6 minut.

7

UKŁADAMY SKŁADNIKI W SZKLANYM NACZYNIU

Część zalewy z warzywami wlej na spód naczynia, następnie ułóż w nim usmażoną rybę, ponownie zalej i tak do momentu, aż skończą Ci się wszystkie składniki. Odstaw w chłodne miejsce do wystygnięcia i połączenia się składników.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2240,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

373,4 kcal

🥑

Tłuszcz

16,7 g

🌾

Węglowodany

31,6 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

23,2 g

Podobne przepisy

Ryba po japońsku - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl