lamotek.pl

Paszteciki z wędzonego pstrąga • przepis • składniki • przygotowanie

Bardzo eleganckie przekąski na sylwestrowy stół przygotowane z prostych składników. Niech paszteciki z aksamitnym musem z pstrąga trafią do Waszego imprezowego menu dzięki przepisowi Karola!

Paszteciki z wędzonego pstrąga

Bardzo eleganckie przekąski na sylwestrowy stół przygotowane z prostych składników. Niech paszteciki z aksamitnym musem z pstrąga trafią do Waszego imprezowego menu dzięki przepisowi Karola!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 0,5 szt.
wino czerwone - 150 ml
jogurt grecki - 80 ml
kapar - 40 g
masło - 50 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pstrąg wedzony - 250 g
pumpernikiel - 120 g
rodzynki - 40 g
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY RODZYNKI W WINIE:
Posiekane rodzynki gotujemy w czerwonym winie z dodatkiem skórki z cytryny. Gdy konfitura zgęstnieje, dolewamy odrobinę soku z cytryny.
2.PRZYGOTOWUJEMY MUS Z PSTRĄGA:
Oczyszczonego wędzonego pstrąga dzielimy na mniejsze kawałki i blendujemy. Stopniowo dodajemy miękkie masło (na każde 500 g ryby około 100 g masła). Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i łyżką kwaśnej śmietany. Miksujemy. Dodajemy posiekane kapary oraz suszone pomidory.
3.FORMUJEMY ROLADKI Z MUSU:
Na folii spożywczej układamy grube paski musu. Zwijamy, formując wałeczki. Końce skręcamy, by mus nie wypłynął. Wkładamy do lodówki minimum na 2-3 godziny. Roladki odwijamy z folii i kroimy na kawałki.
4.PODAJEMY PASZTECIKI:
Pumpernikiel kroimy na mniejsze części. Na każdą nakładamy konfiturę, kwaśną śmietanę i mus. Dekorujemy konfiturą i kaparami.
Paszteciki z wędzonego pstrąga

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY RODZYNKI W WINIE

Posiekane rodzynki gotujemy w czerwonym winie z dodatkiem skórki z cytryny. Gdy konfitura zgęstnieje, dolewamy odrobinę soku z cytryny.

2

PRZYGOTOWUJEMY MUS Z PSTRĄGA

Oczyszczonego wędzonego pstrąga dzielimy na mniejsze kawałki i blendujemy. Stopniowo dodajemy miękkie masło (na każde 500 g ryby około 100 g masła). Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i łyżką kwaśnej śmietany. Miksujemy. Dodajemy posiekane kapary oraz suszone pomidory.

3

FORMUJEMY ROLADKI Z MUSU

Na folii spożywczej układamy grube paski musu. Zwijamy, formując wałeczki. Końce skręcamy, by mus nie wypłynął. Wkładamy do lodówki minimum na 2-3 godziny. Roladki odwijamy z folii i kroimy na kawałki.

4

PODAJEMY PASZTECIKI

Pumpernikiel kroimy na mniejsze części. Na każdą nakładamy konfiturę, kwaśną śmietanę i mus. Dekorujemy konfiturą i kaparami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1635,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

408,8 kcal

🥑

Tłuszcz

15,9 g

🌾

Węglowodany

40,1 g

🥬

Błonnik

6,2 g

💪

Białko

23,4 g

Podobne przepisy