lamotek.pl

Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio) • przepis • składniki • przygotowanie

Mięso mielone, penne, pomidory, cebula, ser feta i przyprawy – proste składniki, z których stworzysz wyborne danie.

Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)

Mięso mielone, penne, pomidory, cebula, ser feta i przyprawy – proste składniki, z których stworzysz wyborne danie.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
masło - 15 g
mleko - 500 ml
oliwa z oliwek - 2 łyżki
oregano suszone - 2 łyżeczki
ser feta - 200 g
sól jodowana - 1 szczypta
wino czerwone - 75 ml
makaron penne - 300 g
pomidory krojone z puszki - 800 g
mąka pszenna - 25 g
mięso mielone wołowe - 500 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.
UGOTOWANIE MAKARONU.
2.PRZYGOTOWANIE SOSU:
beszamelowego. POKRYCIE MAKARONU: sosem.
3.
UPIECZENIE CAŁOŚCI.
Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UGOTOWANIE MAKARONU.

2

PRZYGOTOWANIE SOSU

beszamelowego. POKRYCIE MAKARONU: sosem.

3

UPIECZENIE CAŁOŚCI.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3672,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

734,5 kcal

🥑

Tłuszcz

32,3 g

🌾

Węglowodany

69,3 g

🥬

Błonnik

39,5 g

💪

Białko

39,5 g

Podobne przepisy

Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio) - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl