lamotek.pl

Pasta z bakłażana i marchewki • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj prosty i szybki w wykonaniu przepis na pastę z bakłażana i marchewki. To świetna propozycja pasty kanapkowej!

Pasta z bakłażana i marchewki

Wypróbuj prosty i szybki w wykonaniu przepis na pastę z bakłażana i marchewki. To świetna propozycja pasty kanapkowej!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 1 szt.
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka czerwona - 1 szt.
marchew - 2 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
musztarda dijon - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY MARCHEW:
Marchewki obieramy i kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm, marynujemy w 1 łyżce oleju. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Warzywa zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut.
2.PIECZEMY POZOSTAŁE WARZYWA:
Paprykę smarujemy olejem. Bakłażana kroimy w plastry o grubości 2 cm, a cebulę w cienkie plastry. Warzywa układamy na blasze do pieczenia, dokładamy paprykę w całości. Skrapiamy pozostałym olejem. Dokładamy warzywa do piekącej się marchewki – bakłażana pieczemy 20 minut aż do zbrązowienia, paprykę – tak długo, aż popęka skórka.
3.MIKSUJEMY WARZYWA:
Paprykę obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ papryki wraz z pozostałymi warzywami przekładamy do naczynia blendera. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy musztardą i pieprzem.
4.PODAJEMY PASTĘ WARZYWNĄ:
Podajemy z chlebem lub serem feta i listkami mięty.
Pasta z bakłażana i marchewki

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY MARCHEW

Marchewki obieramy i kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm, marynujemy w 1 łyżce oleju. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Warzywa zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut.

2

PIECZEMY POZOSTAŁE WARZYWA

Paprykę smarujemy olejem. Bakłażana kroimy w plastry o grubości 2 cm, a cebulę w cienkie plastry. Warzywa układamy na blasze do pieczenia, dokładamy paprykę w całości. Skrapiamy pozostałym olejem. Dokładamy warzywa do piekącej się marchewki – bakłażana pieczemy 20 minut aż do zbrązowienia, paprykę – tak długo, aż popęka skórka.

3

MIKSUJEMY WARZYWA

Paprykę obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ papryki wraz z pozostałymi warzywami przekładamy do naczynia blendera. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy musztardą i pieprzem.

4

PODAJEMY PASTĘ WARZYWNĄ

Podajemy z chlebem lub serem feta i listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

488,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

48,8 kcal

🥑

Tłuszcz

2 g

🌾

Węglowodany

7,3 g

🥬

Błonnik

2,4 g

💪

Białko

1,1 g

Podobne przepisy