lamotek.pl

Pascha • przepis • składniki • przygotowanie

Pascha, czyli tradycyjna potrawa wielkanocna przygotowywana z mleka, z dodatkiem bakalii. Chociaż ze względu na długi czas chłodzenia wymaga sporo cierpliwości, naprawdę warto ją przygotować!

Pascha

Pascha, czyli tradycyjna potrawa wielkanocna przygotowywana z mleka, z dodatkiem bakalii. Chociaż ze względu na długi czas chłodzenia wymaga sporo cierpliwości, naprawdę warto ją przygotować!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mleko 3,2% - 2 l
śmietana 18% - 500 ml
wanilia - 1 laska
jajko - 6 szt.
masło - 200 g
cukier puder - 200 g
rodzynki - 30 g
rum - 2 łyżki
pistacje - 20 g
wiśnie suszone - 30 g
morele suszone - 90 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MLEKO Z WANILIĄ:
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i gotujemy z mlekiem. Następnie usuwamy laskę wanilii.
2.PRZYGOTOWUJEMY SER:
Śmietanę mieszamy z jajkami i dodajemy do mleka. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 7-10 minut, aż mleko się zwarzy i powstaną grudki sera.
3.ODCISKAMY SER:
Na misce umieszczamy sitko o drobnych oczkach i wykładamy je gazą. Do tak przygotowanego sitka wkładamy ser i czekamy ok. 15 minut, aż ser się odsączy. Następnie przykrywamy go gazą, aby nie wysechł, i odstawiamy na noc do lodówki.
4.UCIERAMY SKŁADNIKI PASCHY:
Miękkie masło ucieramy przez kilka minut z cukrem, aż powstanie gładka, kremowa i puszysta masa. Stopniowo dodajemy do niej przygotowany wcześniej twaróg. Tak przygotowaną masę delikatnie łączymy z bakaliami.
5.PODAJEMY PASCHĘ:
Następnie masę przekładamy do wyłożonego czystą gazą sitka o drobnych oczkach i przykrywamy ją od góry gazą, aby nie wyschła. Paschę chłodzimy przez noc w lodówce, ułożoną na misce, aby mogła swobodnie odciekać.
Pascha

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MLEKO Z WANILIĄ

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i gotujemy z mlekiem. Następnie usuwamy laskę wanilii.

2

PRZYGOTOWUJEMY SER

Śmietanę mieszamy z jajkami i dodajemy do mleka. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 7-10 minut, aż mleko się zwarzy i powstaną grudki sera.

3

ODCISKAMY SER

Na misce umieszczamy sitko o drobnych oczkach i wykładamy je gazą. Do tak przygotowanego sitka wkładamy ser i czekamy ok. 15 minut, aż ser się odsączy. Następnie przykrywamy go gazą, aby nie wysechł, i odstawiamy na noc do lodówki.

4

UCIERAMY SKŁADNIKI PASCHY

Miękkie masło ucieramy przez kilka minut z cukrem, aż powstanie gładka, kremowa i puszysta masa. Stopniowo dodajemy do niej przygotowany wcześniej twaróg. Tak przygotowaną masę delikatnie łączymy z bakaliami.

5

PODAJEMY PASCHĘ

Następnie masę przekładamy do wyłożonego czystą gazą sitka o drobnych oczkach i przykrywamy ją od góry gazą, aby nie wyschła. Paschę chłodzimy przez noc w lodówce, ułożoną na misce, aby mogła swobodnie odciekać.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5074,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

634,3 kcal

🥑

Tłuszcz

41,2 g

🌾

Węglowodany

51,5 g

🥬

Błonnik

15 g

💪

Białko

15 g

Podobne przepisy