lamotek.pl

Pączusie — mini pączki na jeden kęs! • przepis • składniki • przygotowanie

Mini pączusie to idealna propozycja na słodką przekąskę, która zadowoli wszystkich łasuchów. Te małe, puszyste pączki są nie tylko smaczne, ale również szybkie i łatwe do przygotowania. Odkryjcie przepis na pyszne pączusie na jeden kęs!

Pączusie — mini pączki na jeden kęs!

Mini pączusie to idealna propozycja na słodką przekąskę, która zadowoli wszystkich łasuchów. Te małe, puszyste pączki są nie tylko smaczne, ale również szybkie i łatwe do przygotowania. Odkryjcie przepis na pyszne pączusie na jeden kęs!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 24
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 400 g
ser twaróg półtłusty - 400 g
jajko - 4 szt.
cukier wanilinowy - 30 g
proszek do pieczenia - 7 g
cukier puder - 25 g
olej - 1 l

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY TWARÓG:
Twaróg wkładamy do miski i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, aby go rozdrobnić.
2.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Do miski dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia oraz cukier.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Mieszamy składniki łyżką, a potem wyrabiamy ciasto ręcznie, aż zgęstnieje i stanie się klejące.
4.FORMUJEMY PĄCZKI:
Z ciasta formujemy małe kulki. Po każdej kulce moczymy ręce w wodzie, aby łatwiej formowało się pączusie. Gotowe kulki odkładamy na deskę tak, by się ze sobą nie stykały.
5.ROZGRZEWAMY OLEJ:
Do  garnka wlewamy olej i rozgrzewamy do temperatury 165°C (sprawdzamy ją termometrem).
6.SMAŻYMY PĄCZKI:
Smażymy pączki partami — powinny być zanurzone w oleju co najmniej w połowie. Obracamy je patyczkiem do szaszłyków na drugą stronę po 2-3 minutach, gdy nabiorą złotego koloru. Gdy pączki się zarumienią z drugiej strony, wyciągamy je łyżką cedzakową na talerze wyłożone ręcznikiem kuchennym. Sprawdzamy temperaturę oleju termometrem i powtarzamy procedurę, aż usmażymy wszystkie pączusie.
7.OPRÓSZAMY PĄCZKI CUKREM PUDREM:
Nabieramy cukier puder do sitka i posypujemy nim pączusie. Po wystygnięciu pączki są gotowe do serwowania. Życzymy smacznego!
Pączusie — mini pączki na jeden kęs!

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 24

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY TWARÓG

Twaróg wkładamy do miski i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, aby go rozdrobnić.

2

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Do miski dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia oraz cukier.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Mieszamy składniki łyżką, a potem wyrabiamy ciasto ręcznie, aż zgęstnieje i stanie się klejące.

4

FORMUJEMY PĄCZKI

Z ciasta formujemy małe kulki. Po każdej kulce moczymy ręce w wodzie, aby łatwiej formowało się pączusie. Gotowe kulki odkładamy na deskę tak, by się ze sobą nie stykały.

5

ROZGRZEWAMY OLEJ

Do  garnka wlewamy olej i rozgrzewamy do temperatury 165°C (sprawdzamy ją termometrem).

6

SMAŻYMY PĄCZKI

Smażymy pączki partami — powinny być zanurzone w oleju co najmniej w połowie. Obracamy je patyczkiem do szaszłyków na drugą stronę po 2-3 minutach, gdy nabiorą złotego koloru. Gdy pączki się zarumienią z drugiej strony, wyciągamy je łyżką cedzakową na talerze wyłożone ręcznikiem kuchennym. Sprawdzamy temperaturę oleju termometrem i powtarzamy procedurę, aż usmażymy wszystkie pączusie.

7

OPRÓSZAMY PĄCZKI CUKREM PUDREM

Nabieramy cukier puder do sitka i posypujemy nim pączusie. Po wystygnięciu pączki są gotowe do serwowania. Życzymy smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

9838,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

409,9 kcal

🥑

Tłuszcz

37,7 g

🌾

Węglowodany

15,4 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

4,6 g

Podobne przepisy

Pączusie — mini pączki na jeden kęs! - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl