lamotek.pl

Owocowe sushi • przepis • składniki • przygotowanie

Owocowe sushi to świetna zabawa dla całej rodziny – zarówno podczas przygotowywania deseru, jak i jedzenia!

Owocowe sushi

Owocowe sushi to świetna zabawa dla całej rodziny – zarówno podczas przygotowywania deseru, jak i jedzenia!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 50
Poziom trudności
średni

Składniki

ananas - 50 g
morela - 50 g
truskawka - 50 g
melon miodowy - 50 g
awokado - 80 g
syrop z agawy - 50 ml
czekolada deserowa - 100 g
borówki - 10 g
kiwi - 2 szt.
malina - 60 g
mango - 50 g
papryczka chili czerwona - 1 szt.
sól - 2 szczypty
woda - 400 ml
mleczko kokosowe - 150 ml
ryż do sushi - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY RYŻ DO SUSHI:
Ryż płuczemy ciepłą wodą i wsypujemy do garnka. Wlewamy wodę, dodajemy sól. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, około 10-12 minut. Dodajemy mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy, ponownie przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, aby ryż zmiękł. Studzimy.
2.OWOCOWE NIGIRI:
Z wystudzonego ryżu formujemy w dłoniach łódeczki o długości około 5-6 cm. Owoce kroimy w cienkie plasterki i dekorujemy nimi ryzowe łódeczki.
3.OWOCOWE FUTOMAKI:
Kiwi obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na macie do zwijania sushi rozwijamy folię spożywczą. Na folii układamy blisko siebie plastry kiwi. Na kiwi rozkładamy równomiernie ryż. Na jednym brzegu układamy pasek malin i pasek pokrojonego mango. Z pomocą maty delikatnie zwijamy sushi, tak by cały rulon na zewnątrz był pokryty kiwi. Zwinięty rulon wkładamy do lodówki. Gdy sushi się schłodzi, kroimy je ostrym nożem na plastry grubości około 1-1,5 cm. Dekorujemy owocami.
4.SOS CZEKOLADOWY:
Wodę zagotowujemy z syropem. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy miąższ miękkiego awokado i miksujemy na gładka masę.
5.SOS Z MANGO I CHILI:
Papryczkę chili drobno siekamy i rozcieramy z cukrem pudrem na gładka pastę. Mango obieramy. Miąższ miksujemy, dodajemy pastę z chili. Mieszamy i dodajemy kilka kropli soku z limonki.
Owocowe sushi

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 50

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY RYŻ DO SUSHI

Ryż płuczemy ciepłą wodą i wsypujemy do garnka. Wlewamy wodę, dodajemy sól. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, około 10-12 minut. Dodajemy mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy, ponownie przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, aby ryż zmiękł. Studzimy.

2

OWOCOWE NIGIRI

Z wystudzonego ryżu formujemy w dłoniach łódeczki o długości około 5-6 cm. Owoce kroimy w cienkie plasterki i dekorujemy nimi ryzowe łódeczki.

3

OWOCOWE FUTOMAKI

Kiwi obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na macie do zwijania sushi rozwijamy folię spożywczą. Na folii układamy blisko siebie plastry kiwi. Na kiwi rozkładamy równomiernie ryż. Na jednym brzegu układamy pasek malin i pasek pokrojonego mango. Z pomocą maty delikatnie zwijamy sushi, tak by cały rulon na zewnątrz był pokryty kiwi. Zwinięty rulon wkładamy do lodówki. Gdy sushi się schłodzi, kroimy je ostrym nożem na plastry grubości około 1-1,5 cm. Dekorujemy owocami.

4

SOS CZEKOLADOWY

Wodę zagotowujemy z syropem. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy miąższ miękkiego awokado i miksujemy na gładka masę.

5

SOS Z MANGO I CHILI

Papryczkę chili drobno siekamy i rozcieramy z cukrem pudrem na gładka pastę. Mango obieramy. Miąższ miksujemy, dodajemy pastę z chili. Mieszamy i dodajemy kilka kropli soku z limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3106 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

310,6 kcal

🥑

Tłuszcz

7,3 g

🌾

Węglowodany

55,8 g

🥬

Błonnik

4,5 g

💪

Białko

4,5 g

Podobne przepisy

Owocowe sushi - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl