lamotek.pl

Najlepsza sałatka z tortellini • przepis • składniki • przygotowanie

Małe, delikatne pierożki z nadzieniem, czyli tortellini to doskonały dodatek do sałatki. Świeże

Najlepsza sałatka z tortellini

Małe, delikatne pierożki z nadzieniem, czyli tortellini to doskonały dodatek do sałatki. Świeże

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pomidorki koktajlowe - 100 g
parmezan tarty - 60 g
papryka czerwona - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
oliwa z oliwek - 30 ml
ocet balsamiczny - 20 ml
bazylia świeża - 5 g
sól - 3,5 g
pieprz czarny - 1 g
tortellini z nadzieniem z ricotty - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY TORTELLINI:
W garnku zagotuj wodę na tortellini i posól ją, tak aby w smaku przypominała wodę morską. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć pierożki i gotuj, aż staną się al dente (zgodnie ze wskazówką na opakowaniu). Po ugotowaniu odcedź je, przepłucz zimną wodą i odłóż na bok do wystygnięcia.
2.PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Następnie pokrój w kostkę paprykę, a pomidorki przekrój na pół. Wszystkie składniki wrzuć do miski.
3.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
W małej miseczce wymieszaj oliwę z octem balsamicznym. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do reszty składników. Bazylię poszatkuj drobno i wrzuć do miseczki. Na sam koniec przypraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj widelcem, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły.
4.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Gotowy dressing dodaj do reszty składników z dużej miski, posyp parmezanem i wymieszaj. Taką sałatkę możesz przez 2-3 dni przechowywać pod przykryciem w lodówce albo serwować od razu po zrobieniu.
Najlepsza sałatka z tortellini

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY TORTELLINI

W garnku zagotuj wodę na tortellini i posól ją, tak aby w smaku przypominała wodę morską. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć pierożki i gotuj, aż staną się al dente (zgodnie ze wskazówką na opakowaniu). Po ugotowaniu odcedź je, przepłucz zimną wodą i odłóż na bok do wystygnięcia.

2

PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Następnie pokrój w kostkę paprykę, a pomidorki przekrój na pół. Wszystkie składniki wrzuć do miski.

3

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

W małej miseczce wymieszaj oliwę z octem balsamicznym. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do reszty składników. Bazylię poszatkuj drobno i wrzuć do miseczki. Na sam koniec przypraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj widelcem, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły.

4

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Gotowy dressing dodaj do reszty składników z dużej miski, posyp parmezanem i wymieszaj. Taką sałatkę możesz przez 2-3 dni przechowywać pod przykryciem w lodówce albo serwować od razu po zrobieniu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1039 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

519,5 kcal

🥑

Tłuszcz

23,5 g

🌾

Węglowodany

56 g

🥬

Błonnik

4,7 g

💪

Białko

18,9 g

Podobne przepisy