lamotek.pl

Nadziewane daktyle w czekoladzie • przepis • składniki • przygotowanie

W pełni naturalna, słodka i wegańska przekąska. Idealnie sprawdzi się podczas pikniku lub na imprezie.

Nadziewane daktyle w czekoladzie

W pełni naturalna, słodka i wegańska przekąska. Idealnie sprawdzi się podczas pikniku lub na imprezie.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

migdały blanszowane - 20 g
czekolada gorzka >70% kakao - 100 g
daktyle suszone - 10 szt.
pasta sezamowa tahini - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.NADZIEWAMY DAKTYLE:
Każdego daktyla ostrożnie nacinamy i usuwamy pestkę. W miejsce pestki nakładamy odrobinę pasty tahini i wkładamy migdał. Tak przygotowane daktyle wkładamy do zamrażarki na ok. 15 minut.
2.DEKORUJEMY DAKTYLE:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Schłodzone daktyle zanurzamy w czekoladzie i przekładamy na papier do pieczenia. Słodkie przekąski podajemy, kiedy czekolada stwardnieje.
Nadziewane daktyle w czekoladzie

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NADZIEWAMY DAKTYLE

Każdego daktyla ostrożnie nacinamy i usuwamy pestkę. W miejsce pestki nakładamy odrobinę pasty tahini i wkładamy migdał. Tak przygotowane daktyle wkładamy do zamrażarki na ok. 15 minut.

2

DEKORUJEMY DAKTYLE

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Schłodzone daktyle zanurzamy w czekoladzie i przekładamy na papier do pieczenia. Słodkie przekąski podajemy, kiedy czekolada stwardnieje.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1064,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

212,9 kcal

🥑

Tłuszcz

12,7 g

🌾

Węglowodany

22,7 g

🥬

Błonnik

3,5 g

💪

Białko

3,5 g

Podobne przepisy

Nadziewane daktyle w czekoladzie - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl