lamotek.pl

Muffiny o smaku pizzy • przepis • składniki • przygotowanie

Kto powiedział, że muffiny muszą być słodkie? Wypróbuj przepis na ciasteczka o smaku pizzy z salami i mozzarellą.

Muffiny o smaku pizzy

Kto powiedział, że muffiny muszą być słodkie? Wypróbuj przepis na ciasteczka o smaku pizzy z salami i mozzarellą.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mozzarella - 1 szt.
papryka czerwona - 0,5 szt.
jajko - 2 szt.
pomidorki koktajlowe - 6 szt.
bazylia świeża - 0,5 łyżeczki
mąka pszenna - 200 g
mleko - 115 g
olej - 125 ml
oregano suszone - 0,5 łyżeczki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
kiełbasa salami - 100 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE W MISCE:
mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
2.OSOBNO MIESZAMY JAJKA,:
olej oraz mleko, aż składniki się połączą.
3.MOKRE SKŁADNIKI DODAJEMY:
do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
4.SER TRZEMY NA:
tarce.
5.2/3 DODAJEMY DO:
ciasta wraz z pokrojoną drobno papryką oraz pokrojonym w cienkie paseczki salami.
6.MIESZAMY I NAKŁADAMY:
do formy na 12 muffinów.
7.POZOSTAŁYM SEREM POSYPUJEMY:
wierzch muffinów.
8.POMIDORKI KROIMY NA:
ćwiartki i na wierzchu każdego muffina układamy dwa kawałki.
9.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
rozgrzanego do 180 stopni C na około 25 minut.
10.UPIECZONE MUFFINY WYJMUJEMY:
i studzimy.
Muffiny o smaku pizzy

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE W MISCE

mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy.

2

OSOBNO MIESZAMY JAJKA,

olej oraz mleko, aż składniki się połączą.

3

MOKRE SKŁADNIKI DODAJEMY

do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

4

SER TRZEMY NA

tarce.

5

2/3 DODAJEMY DO

ciasta wraz z pokrojoną drobno papryką oraz pokrojonym w cienkie paseczki salami.

6

MIESZAMY I NAKŁADAMY

do formy na 12 muffinów.

7

POZOSTAŁYM SEREM POSYPUJEMY

wierzch muffinów.

8

POMIDORKI KROIMY NA

ćwiartki i na wierzchu każdego muffina układamy dwa kawałki.

9

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

rozgrzanego do 180 stopni C na około 25 minut.

10

UPIECZONE MUFFINY WYJMUJEMY

i studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2731,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

227,6 kcal

🥑

Tłuszcz

15,8 g

🌾

Węglowodany

14,2 g

🥬

Błonnik

7,5 g

💪

Białko

7,5 g

Podobne przepisy