lamotek.pl

Muffiny Mikołajki z wiśniami i kremem mascarpone • przepis • składniki • przygotowanie

Mikołajki to taki młodszy brat świąt, warto więc zrobić słodką rozgrzewkę! Mikołajkowe muffiny z wiśniami i kremem zrobią to najlepiej!

Muffiny Mikołajki z wiśniami i kremem mascarpone

Mikołajki to taki młodszy brat świąt, warto więc zrobić słodką rozgrzewkę! Mikołajkowe muffiny z wiśniami i kremem zrobią to najlepiej!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 2 łyżki
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
wiśnia - 500 g
woda - 50 ml
cukier puder - 2 łyżki
ser mascarpone - 200 g
cukier trzcinowy - 100 g
cynamon - 1,5 łyżeczki
czekolada mleczna - 100 g
jajko - 2 szt.
masło - 50 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 170 g
śmietana 30% - 80 ml
tarta czekolada, mleczna - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WIŚNIE:
Wiśnie wsypujemy na rozgrzaną patelnię i dodajemy 2 czubate łyżki cukru. Do miski z zimną wodą dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy. Gdy wiśnie zaczną się gotować, na patelnię dajemy wodę z mąką. Przekładamy do miseczki po ok. 7-10 minutach i odstawiamy do ostygnięcia.
2.WYRABIAMY CIASTO NA MUFFINY:
Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w jednej misce. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym za pomocą robota kuchennego. Po ubiciu do jajek dodajemy suche składniki. Masło rozpuszczamy w rondelku razem z pokruszoną czekoladą i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy do miski z jajkami. Na koniec dodajemy śmietankę i ponownie całość mieszamy.
Muffiny Mikołajki z wiśniami i kremem mascarpone

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WIŚNIE

Wiśnie wsypujemy na rozgrzaną patelnię i dodajemy 2 czubate łyżki cukru. Do miski z zimną wodą dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy. Gdy wiśnie zaczną się gotować, na patelnię dajemy wodę z mąką. Przekładamy do miseczki po ok. 7-10 minutach i odstawiamy do ostygnięcia.

2

WYRABIAMY CIASTO NA MUFFINY

Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w jednej misce. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym za pomocą robota kuchennego. Po ubiciu do jajek dodajemy suche składniki. Masło rozpuszczamy w rondelku razem z pokruszoną czekoladą i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy do miski z jajkami. Na koniec dodajemy śmietankę i ponownie całość mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4396 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

439,6 kcal

🥑

Tłuszcz

26 g

🌾

Węglowodany

46,5 g

🥬

Błonnik

6,8 g

💪

Białko

6,8 g

Podobne przepisy