lamotek.pl

Muffinki z borówkami • przepis • składniki • przygotowanie

Muffinki to ten rodzaj słodkości, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Są szybkie i łatwe do przygotowania, a jednocześnie można je dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki - takie jak tytułowe borówki. Soczyste borówki doskonale komponują się z delikatnym, puszystym ciastem, tworząc wypiek, który zachwyca smakiem wszystkich łasuchów.

Muffinki z borówkami

Muffinki to ten rodzaj słodkości, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Są szybkie i łatwe do przygotowania, a jednocześnie można je dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki - takie jak tytułowe borówki. Soczyste borówki doskonale komponują się z delikatnym, puszystym ciastem, tworząc wypiek, który zachwyca smakiem wszystkich łasuchów.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

borówki - 200 g
mąka pszenna - 320 g
jogurt naturalny - 120 g
cukier - 100 g
olej - 80 g
jajko - 2 szt.
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY JAJKA Z CUKREM:
Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Całość miksujemy na wysokich obrotach na puszystą masę.
2.MYJEMY BORÓWKI:
Borówki wsypujemy do durszlaka i dokładnie je myjemy, a potem osuszamy.
3.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW NA MASĘ:
Do miski z masą jajeczną dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i olej. Całość mieszamy trzepaczką tylko do połączenia składników.
4.PRZEKŁADAMY CIASTO DO PAPILOTEK:
Papilotki umieszczamy w foremkach, a następnie przekładamy do nich ciasto tak, aby napełnić je do ¾ ich wysokości.
5.DODAJEMY BORÓWKI:
Na wierzchu ciasta muffinkowego układamy borówki i lekko wciskamy je do środka. Czynność powtarzamy, aż wszystkie muffinki zostaną ozdobione sowicie borówkami.
6.PIECZEMY BABECZKI:
Formę z muffinkami wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 20-22 minut, aż babeczki wyrosną i się zarumienią. Babeczki są gotowe do jedzenia po wystudzeniu.
Muffinki z borówkami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY JAJKA Z CUKREM

Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Całość miksujemy na wysokich obrotach na puszystą masę.

2

MYJEMY BORÓWKI

Borówki wsypujemy do durszlaka i dokładnie je myjemy, a potem osuszamy.

3

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW NA MASĘ

Do miski z masą jajeczną dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i olej. Całość mieszamy trzepaczką tylko do połączenia składników.

4

PRZEKŁADAMY CIASTO DO PAPILOTEK

Papilotki umieszczamy w foremkach, a następnie przekładamy do nich ciasto tak, aby napełnić je do ¾ ich wysokości.

5

DODAJEMY BORÓWKI

Na wierzchu ciasta muffinkowego układamy borówki i lekko wciskamy je do środka. Czynność powtarzamy, aż wszystkie muffinki zostaną ozdobione sowicie borówkami.

6

PIECZEMY BABECZKI

Formę z muffinkami wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 20-22 minut, aż babeczki wyrosną i się zarumienią. Babeczki są gotowe do jedzenia po wystudzeniu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2566,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

213,8 kcal

🥑

Tłuszcz

8,2 g

🌾

Węglowodany

30,9 g

🥬

Błonnik

0,4 g

💪

Białko

5 g

Podobne przepisy