lamotek.pl

Muffinki śniadaniowe z warzywami i prosciutto • przepis • składniki • przygotowanie

Wytrawne muffinki bez mąki? Jak najbardziej! Takie właśnie są muffinki jajeczne z dodatkiem sera cheddar, szpinaku i aromatycznego prosciutto. Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na śniadanie.

Muffinki śniadaniowe z warzywami i prosciutto

Wytrawne muffinki bez mąki? Jak najbardziej! Takie właśnie są muffinki jajeczne z dodatkiem sera cheddar, szpinaku i aromatycznego prosciutto. Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na śniadanie.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 6 szt.
mleko 3,2% - 60 ml
ser cheddar - 80 g
szczypior cebuli - 1 pęczek
pomidor suszony - 2 szt.
szpinak świeży - 60 g
szynka parmeńska - 6 plastrów
sól - 2 szczypty
pieprz czarny - 2 szczypty

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO MUFFINÓW:
Każde wgłębienie w formie do muffinów wykładamy plastrem prosciutto.
2.ROZDRABNIAMY SER:
Do pojemnika miksującego dodajemy ser cheddar i rozdrabniamy go – używamy programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 6. Rozdrobniony ser przekładamy do miski.
3.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Do pojemnika miksującego przekładamy szpinak, szczypior z cebuli i suszone pomidory. Składniki rozdrabniamy – używamy programugotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 6– i przekładamy do miski z serem.
4.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA MUFFINKI:
Do pojemnika miksującego wbijamy jajka, wlewamy mleko i doprawiamy je solą i pieprzem do smaku. Całość mieszamy – używamy programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5. Następnie do masy jajecznej dodajemy posiekane składniki i ponownie mieszamy – używamy programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 3.
5.PIECZEMY MUFFINKI:
Gotową masę przelewamy do wyłożonych szynką prosciutto wgłębień w formie do muffinek. Pieczemy je przez ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż nabiorą złotego koloru.
Muffinki śniadaniowe z warzywami i prosciutto

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO MUFFINÓW

Każde wgłębienie w formie do muffinów wykładamy plastrem prosciutto.

2

ROZDRABNIAMY SER

Do pojemnika miksującego dodajemy ser cheddar i rozdrabniamy go – używamy programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 6. Rozdrobniony ser przekładamy do miski.

3

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Do pojemnika miksującego przekładamy szpinak, szczypior z cebuli i suszone pomidory. Składniki rozdrabniamy – używamy programugotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 6– i przekładamy do miski z serem.

4

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA MUFFINKI

Do pojemnika miksującego wbijamy jajka, wlewamy mleko i doprawiamy je solą i pieprzem do smaku. Całość mieszamy – używamy programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5. Następnie do masy jajecznej dodajemy posiekane składniki i ponownie mieszamy – używamy programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 3.

5

PIECZEMY MUFFINKI

Gotową masę przelewamy do wyłożonych szynką prosciutto wgłębień w formie do muffinek. Pieczemy je przez ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż nabiorą złotego koloru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

937,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

312,4 kcal

🥑

Tłuszcz

21,3 g

🌾

Węglowodany

5,1 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

24,5 g

Podobne przepisy